Uenighed om erhvervsevnetab, kapitalisering og rådgivning ved pensionsoverførsel
- Selskab
- AP Pension
- Beløb i tvisten
- 300.000 DKK
- Stikord
- erhvervsevnetab · kapitalisering · rådgivning · overførsel af pension · opfølgning
Hvad sagen handlede om
Sagen omhandlede flere klagepunkter vedrørende en pensionsordning, hvor klager havde fået tilkendt midlertidig dækning ved tab af erhvervsevne, som løbende blev forlænget. Klager ønskede en endelig afgørelse om erhvervsevnetabet i stedet for fortsat opfølgning, da han mente, at de lægelige og kommunale oplysninger entydigt viste en varig og dækningsberettigende nedsættelse af erhvervsevnen. Klager ønskede desuden en kapitaliseret engangsudbetaling i stedet for løbende ydelser, samt at nævnet tog stilling til selskabets rådgivning i forbindelse med en overførsel af pensionsopsparing fra et andet selskab i 2020, hvor dækninger for erhvervsevnetab og kritisk sygdom angiveligt ikke var blevet videreført. Ankenævnet fandt, at selskabet var berettiget til at planlægge yderligere opfølgning i 2027 i stedet for at træffe en endelig afgørelse nu. Nævnet fandt videre, at selskabet var berettiget til at afvise kapitalisering, da aftalegrundlaget ikke gav ret hertil, og at klager ikke havde bevist mangelfuld rådgivning hverken generelt eller i forbindelse med overførslen i 2020. Sagen viser, at pensionsselskaber har en vis frihed til at fastsætte opfølgningsperioder ved løbende erhvervsevnevurderinger, og at det er forsikringstageren, der skal bevise mangelfuld rådgivning for at få medhold i en sådan klage.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Klager over løbende opfølgning på erhvervsevnetab, afslag på kapitalisering og manglende rådgivning i forbindelse med overførsel i 2020. Klager ansøgte i 2023 om dækning ved tab af erhvervsevne. Selskabet meddelte i oktober 2023, at klager var berettiget til dækning på midlertidigt grundlag fra 1/5 2023. Vurderingen blev forlænget flere gange. Den 22/8 2025 overgik selskabet til en vurdering af klagers generelle erhvervsevne. Selskabet forlængede dækningen med foreløbigt 2 år under forudsætning af, at klagers helbredstilstand og indtjening var uændrede i perioden. Klager ønskede, at nævnet pålagde selskabet at træffe en endelig afgørelse om erhvervsevnetabet, hvor der ikke kunne ske opfølgning frem til udløbet af forsikringsdækningen, da de lægelige og kommunale oplysninger entydigt pegede på, at den helbredsmæssige erhvervsevne var varigt nedsat i dækningsberettigende grad. Klager ønskede videre nævnets stillingtagen til, om selskabet levede op til vejledningspligten og kravet om saglig begrundelse. Nævnet fandt, at der ikke var grundlag for at kritisere, at selskabet i forbindelse med vurderingen af klagers generelle erhvervsevne oplyste, at selskabet ville foretage en opfølgning i 2027. Nævnet fandt videre, at klager ikke havde bevist, at selskabet havde ydet ansvarspådragende mangelfuld rådgivning. Klager anførte, at forsikringsbetingelserne ikke afskar muligheden for udbetaling af en kapitaliseret engangssum. Nævnet fandt, at selskabet var berettiget til at afvise at imødekomme klagers anmodning om en kapitalisering (engangsudbetaling) af de løbende ydelser, da klager ikke var berettiget hertil ifølge aftalegrundlaget. Klager ønskede, at nævnet forholdt sig til selskabets manglende dokumentation for videreførelse af dækninger fra klagers andet pensionsselskab. Klager anførte, at han havde en engangssum ved erhvervsevnetab på 200.000 kr. og en forsikringssum ved kritisk sygdom på 100.000 kr. ved sit andet pensionsselskab, og at selskabet i forbindelse med overførslen havde pligt til at videreføre samtlige dækninger, da begge selskaber havde tilsluttet sig "Fælles principper for antagelse og videreførelse ved leverandørskifte". Klager anførte, at han ikke var blevet korrekt og tilstrækkeligt rådgivet om konsekvenserne af overførslen, og at selskabet ikke havde fremlagt dokumentation for individuel rådgivning eller at han havde accepteret bortfaldet af forsikringsdækningerne. Nævnet fandt, at klager ikke havde bevist, at selskabet havde ydet utilstrækkelig rådgivning i forbindelse med overførslen af pensionsopsparingen fra klagers andet pensionsselskab. Selskab medhold.
Kilde
Spørgsmål og svar om emnet
- Hvad er præmiefritagelse i en pensionsforsikring, og hvornår kan jeg få det?
- Kan jeg få renter, hvis pensionsselskabet forsinker overførsel af min pension?
- Kan pensionsselskabet kræve arbejdsprøvning, før de udbetaler erhvervsevnetab ved seniorpension?
- Kan pensionsselskabet afvise erhvervsevnetab, når jeg er i fleksjob og lægerne er uenige om arbejdsprøvningen?
Flere sager om samme emne
- PensionMedhold til selskabet
Stop af erhvervsevnetabsydelse efter arbejdsulykke med hjernerystelse
Sagen handlede om en kvinde, der efter en arbejdsulykke med hjernerystelse og blødning søgte om udbetaling af erhvervsevnetabsydelse fra sin …
- PensionMedhold til selskabet
Annulleret konvertering af pensionsordning ved invalidepension
Sagen handlede om en kvinde, hvis pensionsordning blev konverteret til en ny ordning, mens hun havde en verserende ansøgning om invalidepension.
Lægernes Pension
- PensionMedhold til selskabet
Afslag på invalidesum efter nedsat erhvervsevne ved virksomhedslukning
Sagen handlede om en mand, der i mange år havde haft fysisk belastende arbejde, og som var omfattet af en gruppelivsforsikring med ret til invalidesum …
- PensionMedhold til selskabet
Afslag på engangssum fra pension ved tilkendt førtidspension
Sagen handlede om en kunde, der fik afslag på udbetaling af en engangssum fra sin arbejdsmarkedspension i forbindelse med tilkendelse af førtidspension.
- PensionMedhold til selskabet
Klage over rådgivning ved udbetaling af livrente som engangsbeløb
En kvinde klagede over selskabets rådgivning i forbindelse med, at hun fik udbetalt sin livsvarige livrente, der havde en værdi på omkring 20.000 kroner …