Ophævet erhvervsevnetabsforsikring efter manglende oplysninger om jobafklaring
- Selskab
- PFA Pension
- Lovhenvisninger
- forsikringsaftaleloven § 6, forsikringsaftaleloven § 7
- Stikord
- erhvervsevnetab · urigtige oplysninger · forudbestående lidelse · ophævelse · psykisk lidelse
Hvad sagen handlede om
En kvinde blev optaget i en pensionsordning med forsikring ved tab af erhvervsevne og anmeldte kort efter erhvervsevnetab på grund af stress og depression. Selskabet ophævede forsikringen med tilbagevirkende kraft til tegningstidspunktet, dels med henvisning til et generelt forbehold i aftalegrundlaget om tidligere jobafklaringsforløb, dels med henvisning til at klager havde afgivet urigtige oplysninger eller undladt at give relevante risikooplysninger. Klager afviste at have været i et egentligt jobafklaringsforløb og oplyste, at hun var blevet raskmeldt inden optagelsen i ordningen. Nævnet lagde til grund, at klager ikke havde returneret en erklæring om erhvervsevne, og vurderede derfor sagen efter reglerne om forsikringstagerens undladelse af at give oplysninger. Flertallet i nævnet fandt, at der objektivt set forelå en undladelse, da kommunale dokumenter viste, at klager tidligere havde ret til et jobafklaringsforløb. Alligevel fandt flertallet ikke, at det kunne bebrejdes klager som groft uagtsomt, at hun ikke indsendte erklæringen, blandt andet fordi de særlige covid-19-regler med rimelighed kunne give hende indtryk af, at hun ikke var omfattet af pligten. Selskabet fik derfor ikke medhold i at ophæve forsikringen. Sagen viser, at kun grov uagtsomhed, ikke enhver undladelse, kan begrunde ophævelse af en forsikring med tilbagevirkende kraft.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Selskabet har i henhold til § 22 i nævnets vedtægtet meddelt, at selskabet ikke ønsker at være bundet af kendelsen (anfægtet). Klager over ophævelse af erhvervsevnetabsforsikring. Klager blev den 1/3 2021 omfattet af en pensionsordning med forsikringsdækning ved tab af erhvervsevne. Den 27/4 2022 anmeldte klager erhvervsevnetab på grund af stress og depression. Selskabet ophævede erhvervsevnetabsforsikringen med tilbagevirkende kraft til tegningstidspunktet med henvisning til det generelle forbehold i aftalegrundlaget. Subsidiært gjorde selskabet gældende, at klager ved oprettelsen af pensionsordningen afgav urigtige oplysninger, og at hendes undladelse af at give relevante risikooplysninger måtte tilregnes hende som mindst uagtsomt, jf. forsikringsaftalelovens § 6, stk. 1. Selskabet anførte, at pensionsordningen blev oprettet med et generelt forbehold, som omfattede situationer, hvor klager havde været indstillet til eller godkendt til et kommunalt jobafklaringsforløb inden den 1/3 2021. Klager anførte, at hun aldrig havde været i et ressource-/jobafklaringsforløb, og at hun blev raskmeldt inden, hun blev optaget i pensionsordningen. Som sagen forelå oplyst, lagde nævnet til grund, at klager ikke returnerede "Erklæring om erhvervsevne" i udfyldt og underskrevet stand. Idet klager ikke indsendte "Erklæring om erhvervsevne" til selskabet fandt nævnet, at forholdet skulle vurderes efter forsikringsaftalelovens § 7, idet bestemmelsen angik "forsikringstagerens undladelse af at give oplysning". Nævnets flertal fandt, at klager ved oprettelsen af pensionsordningen objektiv set undlod at give selskabet relevante risikooplysninger, idet det fremgik af kommunens afgørelse af 30/11 2020 om "ophør af sygedagpenge - overgang til jobafklaringsforløb", at "afgørelsen betyder, at du har ret til et jobafklaringsforløb, da du fortsat er uarbejdsdygtig på grund af sygdom". Flertallet fandt imidlertid, at selskabet ikke havde bevist, at det kunne tilregnes klager som groft uagtsomt, at hun i maj 2021 undlod at indsende "Erklæring om erhvervsevne", jf. forsikringsaftalelovens § 7. Selskabet var derfor ikke berettiget til at ophæve erhvervsevnetabsforsikringen med tilbagevirkende kraft fra tegningstidspunktet. Nævnets flertal lagde bl.a. vægt på, at klager i maj 2021 på grund af den særlige covid-19 forlængelsesregel med en vis rimelighed kunne antage, at hun ikke var omfattet af pligten til at indsende "Erklæring om erhvervsevne". Flertallet bemærkede, at det fremgik af det kommunale materiale, at klager ikke havde været i et jobafklaringsforløb, idet hendes sygedagpenge blev forlænget til den 28/2 2021 på grund af de særlige Covid-19 regler, og at klager herefter blev raskmeldt og startede i arbejde. Klager medhold. Af nævnets årsberetning for 2024, s. 47-48 fremgår: at selskabet har oplyst, at selskabet har opfyldt klagerens krav, efter at der blev afsagt dom i en byretssag mellem et andet forsikringsselskab og dette selskabs forsikringstager. Selskabet har videre oplyst, at selvom det andet selskab ankede til landsretten, ønskede man ikke at lade klageren afvente landsretssagens udfald.
Resultat
KLAGER MEDHOLD
Søgeord
LIVSFORSIKRING, ERHVERVSEVNETAB, URIGTIGE OPLYSNINGER, PSYKISK LIDELSE, FORUDBESTÅENDE LIDELSE, OPSIGELSE, INFORMATION, HANDICAP
Kilde
Spørgsmål og svar om emnet
- Hvad er præmiefritagelse i en pensionsforsikring, og hvornår kan jeg få det?
- Kan jeg få renter, hvis pensionsselskabet forsinker overførsel af min pension?
- Kan pensionsselskabet kræve arbejdsprøvning, før de udbetaler erhvervsevnetab ved seniorpension?
- Kan pensionsselskabet afvise erhvervsevnetab, når jeg er i fleksjob og lægerne er uenige om arbejdsprøvningen?
Flere sager om samme emne
- PensionMedhold til selskabet
Stop af erhvervsevnetabsydelse efter arbejdsulykke med hjernerystelse
Sagen handlede om en kvinde, der efter en arbejdsulykke med hjernerystelse og blødning søgte om udbetaling af erhvervsevnetabsydelse fra sin …
- PensionMedhold til selskabet
Annulleret konvertering af pensionsordning ved invalidepension
Sagen handlede om en kvinde, hvis pensionsordning blev konverteret til en ny ordning, mens hun havde en verserende ansøgning om invalidepension.
Lægernes Pension
- PensionMedhold til selskabet
Afslag på invalidesum efter nedsat erhvervsevne ved virksomhedslukning
Sagen handlede om en mand, der i mange år havde haft fysisk belastende arbejde, og som var omfattet af en gruppelivsforsikring med ret til invalidesum …
- PensionMedhold til selskabet
Afslag på engangssum fra pension ved tilkendt førtidspension
Sagen handlede om en kunde, der fik afslag på udbetaling af en engangssum fra sin arbejdsmarkedspension i forbindelse med tilkendelse af førtidspension.
- PensionMedhold til selskabet
Klage over rådgivning ved udbetaling af livrente som engangsbeløb
En kvinde klagede over selskabets rådgivning i forbindelse med, at hun fik udbetalt sin livsvarige livrente, der havde en værdi på omkring 20.000 kroner …