Leaset bil forsvundet ved bedrageri: uenighed om kaskodækning og regres
- Selskab
- Købstædernes Forsikring
- Beløb i tvisten
- 120.000 DKK
- Lovhenvisninger
- erstatningsansvarsloven § 19, erstatningsansvarsloven § 22
- Stikord
- kaskoforsikring · tyveri · bedrageri · panthaverdækning · regres · grov uagtsomhed
Hvad sagen handlede om
Sagen drejede sig om en leaset bil, som klager skulle finde en køber til. En person, der udgav sig for at være interesseret køber, stjal bilen ved bedrageri. Selskabet afviste at dække tabet under klagers kaskoforsikring, da det mente, der var tale om bedrageri og ikke en dækningsberettiget hændelse. Leasingselskabet fik i stedet erstatning via en panthaverdækning, og selskabet krævede efterfølgende regres hos klager for et beløb efter fradrag af selvrisiko. Nævnet fandt, at afvisningen af kaskodækningen ikke kunne kritiseres, da klager ikke havde bevist, at der forelå tyveri eller en anden dækningsberettiget hændelse. Men for så vidt angik regreskravet fandt nævnet, at selskabet kun kunne kræve tilbagebetaling, hvis klager havde handlet forsætligt eller groft uagtsomt. Selskabet kunne ikke bevise, at klager havde udvist grov uagtsomhed ved at lade bilen blive undersøgt af den formodede køber, og regreskravet blev derfor afvist. Sagen illustrerer, at der stilles høje krav til bevis for grov uagtsomhed, før et selskab kan kræve penge tilbage fra en forsikringstager efter udbetaling til tredjemand, og at almindelig tillid til en køber ikke i sig selv er groft uagtsomt.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Klager over selskabets afvisning af dækning af bortkommet bil og regreskrav mod klager. Klager leasede den 24/4 2019 en bil i 4 måneder og forpligtede sig til at finde en køber til bilen ved leasingperiodens udløb. Klager anmeldte den 15/12 2019, at bilen den 17/8 2019 var blevet stjålet af en person, der havde henvendt sig som en mulig køber af bilen. Selskabet afviste den 6/1 2020 dækning under henvisning til, at der var tale om bedrageri, hvilket ikke var en dækningsberettigende forsikringsbegivenhed. Taksator indgik den 26/10 2020 en aftale med leasingselskabet om erstatningsopgørelse for bilen på 150.000 kr. Selskabet udbetalte erstatning til leasingselskabet i medfør af panthaverdækning og sendte den 18/1 2021 en opkrævning på 120.000 kr. efter fradrag af selvrisiko på 30.000 kr. til klager. Klager anførte, at sagen ikke var egnet til nævnsbehandling, og at selskabet ikke kunne gøre et krav gældende mod ham, idet der ikke bestod et forsikringsretligt aftaleforhold mellem ham og selskabet, at han ikke kunne forpligtes af en aftale om panthaverdækning mellem leasingselskabet og selskabet, og at betingelserne for at selskabet kunne rette et regreskrav efter erstatningsansvarslovens § 22 mod ham ikke var opfyldt. Selskabet anførte, at der i selskabets aftale med leasingselskabet var inkluderet en panthaverdækning, der i en skadesituation sikrede leasingselskabet, som om der var noteret en panthaverdeklaration F på seneste danske vilkår, at leasingselskabet havde dækning for bortkomst i medfør af F-deklarationen, og at selskabet var indtrådt i leasingselskabets krav over for klager, jf. erstatningsaftalelovens § 22. Nævnet fandt, at klager var sikret på ansvars- og kaskoforsikringen. Klager var derfor klageberettiget. Nævnet var efter § 2 i nævnets vedtægter kompetent til at behandle klagen. For så vidt angik dækning over kaskoforsikringen fandt nævnet, at der ikke var grundlag for at kritisere, at selskabet havde afvist at yde forsikringsdækning over kaskoforsikringen under henvisning til, at klager ikke havde bevist, at der var sket tyveri eller anden dækningsberettigende forsikringsbegivenhed. For så vidt angik selskabets regres for udbetaling via leasingfirmaets panthaverdækning bemærkede nævnet, at erstatningen til leasingselskabet var udbetalt efter F-deklarationens punkt 1.g. Nævnet fandt, at panthaverdækningen - der dækkede den forsikrede bil - måtte anses for at være en tingsforsikring. Det fulgte af erstatningsansvarslovens § 22, stk. 1, og § 19, stk. 1, jf. stk. 2, nr. 1, at selskabet alene havde regres mod klager for den udbetalte erstatning til leasingfirmaet, såfremt bortkomsten af bilen kunne tilregnes klager som forsætligt eller som grov uagtsom adfærd. Nævnet henviste til sin afgørelse i sag 92686. Nævnet bemærkede, at det var selskabet, der skulle bevise, at klager havde handlet groft uagtsomt. Nævnet fandt, at selskabet ikke havde bevist, at klager - da han tillod, at bilen blev sat på en autotrailer for at blive kørt på værksted, hvor køberen ønskede, at bilen blev undersøgt - havde handlet groft uagtsomt. Selskabet havde derfor ikke været berettiget til at kræve 120.000 kr. i regres fra klager. Klager medhold.
Resultat
KLAGER MEDHOLD
Søgeord
AUTOFORSIKRING, KASKOFORSIKRING, GROV UAGTSOMHED, PANTHAVERDEKLARATION, REGRES
Kilde
Spørgsmål og svar om emnet
- Hvad sker der, hvis jeg har oplyst forkert, hvem der er fast bruger af bilen?
- Kan bilforsikringen afvise tyveri af bilen, hvis jeg har skiftet forklaring?
- Kasko og selvrisiko ved skade på egen bil: hvad dækker forsikringen, og hvad kan gå galt?
- Kan jeg klage over forsikringens afgørelse om totalskade på min bil?
Flere sager om samme emne
- BilforsikringMedhold til selskabet
Skyldspørgsmål efter påkørsel bagfra ved højresving med vigepligt
Klager var blevet påkørt bagfra, efter at hun havde foretaget et højresving, hvor hun havde ubetinget vigepligt.
- BilforsikringMedhold til selskabet
Klage over for lav erstatning for stjålet bil og reservedele
Klager fik stjålet sin bil og dens reservedele i en periode i august 2025 og mente, at selskabets erstatningstilbud på 66.666 kroner var for lavt.
- BilforsikringMedhold til selskabet
Afslag på dækning efter biltyveri med nøgle i uaflåst garage
Sagen handlede om en bilejer, der fik afslag på erstatning efter tyveri af sin bil.
- BilforsikringMedhold til selskabet
Afslag på dækning af styretøj, trækaksel og frontradar efter uheld
Sagen drejede sig om en bilist, der havde været involveret i et uheld, hvor hun ramte en kantsten.
- BilforsikringMedhold til selskabet
Afslag på erstatning for totalskadet bil efter tyveri og hærværk
Sagen handlede om en bilejer, hvis bil blev meldt stjålet og efterfølgende fundet udsat for hærværk og forsøg på ildspåsættelse ved to lejligheder.