Genoptagelse af sag om erhvervsevnetab og urigtige helbredsoplysninger
- Selskab
- Danica Pension
- Lovhenvisninger
- forsikringsaftaleloven § 6
- Stikord
- urigtige oplysninger · klausul · opsigelse · genoptagelse · erhvervsevnetab
Hvad sagen handlede om
Sagen handlede om en genoptaget klage over selskabets afslag på at udbetale dækning for tab af erhvervsevne under to pensionsordninger. I den oprindelige afgørelse fandt nævnet, at klager havde afgivet urigtige oplysninger ved tegningen, hvilket måtte tilregnes ham som mindst uagtsomt. For den første pensionsordning fandt nævnet det bevist, at selskabet ville have tegnet forsikringen med en rygklausul, hvis korrekte helbredsoplysninger havde været kendt, og selskabet kunne derfor ændre ordningen med tilbagevirkende kraft. For den anden ordning var selskabet ikke berettiget til at opsige med tilbagevirkende kraft til tegningstidspunktet, men kunne i stedet klausulere forsikringen eller ophæve den i forhold til præmien, efter klagers valg. Klager fik senere en erklæring fra den tidligere assurandør, der angav at være blevet oplyst om rygproblemerne, og bad om genoptagelse. Efter en fornyet gennemgang fastholdt nævnet sin oprindelige vurdering og fandt, at erklæringen ikke kunne føre til et andet resultat. Selskabet valgte ikke at være bundet af kendelsen, og en senere byretsdom frifandt selskabet. Sagen viser, hvor afgørende det er at afgive korrekte helbredsoplysninger ved tegning af en pensionsforsikring, da urigtige oplysninger kan medføre klausulering eller bortfald af dækning senere.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Selskabet har i henhold til § 22 i nævnets vedtægter meddelt, at selskabet ikke ønsker at være bundet af kendelsen. (Anfægtet). Klager over selskabets afslag på at yde dækning for tab af erhvervsevne. Sagen var en genoptagelse af nævnets afgørelse 94233, hvor nævnet fandt, "at klager i forbindelse med tegningen af pensionsordning 1 og 2 havde afgivet urigtige oplysninger, og at dette måtte tilregnes ham som mindst uagtsomt, jf. forsikringsaftalelovens § 6, stk. 1. Nævnet fandt, at klager ikke havde bevist, at selskabets assurandør havde været vidende om de korrekte helbredsoplysninger ved tegningen af pensionsordningerne. For så vidt angik pensionsordning 1 fandt nævnet det bevist, at selskabet ville have oprettet forsikringens dækning ved tab af erhvervsevne og præmiefritagelse med den af selskabet anførte rygklausul, såfremt helbredsoplysninger havde foreligget på tegningstidspunktet. Nævnet kunne herefter ikke kritisere, at selskabet havde ændret klagers pensionsordning 1 med tilbagevirkende kraft og på den baggrund havde afvist at udbetale forsikringssummen ved tab af erhvervsevne. For så vidt angik pensionsordning 2 fandt nævnet, at selskabet ikke havde været berettiget til at opsige klagers ordning med tilbagevirkende kraft til tegningstidspunktet. Hvis klager ønskede det, skulle selskabet derfor anerkende, at forsikringen fortsat var i kraft. Selskabet havde i så fald været berettiget til at klausulere forsikringen med tilbagevirkende kraft og på den baggrund afvise at udbetale forsikringssummen ved tab af erhvervsevne. Klager kunne alternativt vælge, at forsikringen blev ophævet med tilbagevirkende kraft i relation til præmien. Klager havde i forbindelse med genoptagelsen af sagen anført, at han havde fundet frem til den assurandør, der i sin tid udfyldte forsikringsbegæringerne". Genoptagelse var blevet tilladt efter, at assurandøren havde afgivet erklæring af 17/6 2020, hvoraf det fremgik, at han var blevet oplyst om klagers rygproblemer. Selskabet anførte, at der var flere forhold, der gjorde, at erklæringens bevisværdi måtte tilsidesættes. Efter en fornyet gennemgang af sagen fandt nævnet, at klager fortsat i forbindelse med tegningen af pensionsordning 1 og 2 havde afgivet urigtige oplysninger, og at dette måtte tilregnes ham som mindst uagtsomt, jf. forsikringsaftalelovens § 6, stk. 1. Nævnet fandt, at den af klager fremlagte erklæring af 17/6 2020 fra tidligere assurandør i selskabet ikke kunne føre til andet resultat. Nævnet henviste herudover til nævnets udtalelse og begrundelse i kendelse 94233, der var gengivet i kendelsen. Klager delvis medhold. Af nævnets årsberetning for 2022, s. 32-34 fremgår, at byretten i dom af 27/12 2022 frifandt selskabet.
Resultat
DELVIS MEDHOLD
Søgeord
ERHVERVSEVNETAB, KLAUSUL, URIGTIGE OPLYSNINGER, OPSIGELSE, GENOPTAGELSE
Kilde
Spørgsmål og svar om emnet
- Hvad er præmiefritagelse i en pensionsforsikring, og hvornår kan jeg få det?
- Kan jeg få renter, hvis pensionsselskabet forsinker overførsel af min pension?
- Kan pensionsselskabet kræve arbejdsprøvning, før de udbetaler erhvervsevnetab ved seniorpension?
- Kan pensionsselskabet afvise erhvervsevnetab, når jeg er i fleksjob og lægerne er uenige om arbejdsprøvningen?
Flere sager om samme emne
- PensionMedhold til selskabet
Stop af erhvervsevnetabsydelse efter arbejdsulykke med hjernerystelse
Sagen handlede om en kvinde, der efter en arbejdsulykke med hjernerystelse og blødning søgte om udbetaling af erhvervsevnetabsydelse fra sin …
- PensionMedhold til selskabet
Annulleret konvertering af pensionsordning ved invalidepension
Sagen handlede om en kvinde, hvis pensionsordning blev konverteret til en ny ordning, mens hun havde en verserende ansøgning om invalidepension.
Lægernes Pension
- PensionMedhold til selskabet
Afslag på invalidesum efter nedsat erhvervsevne ved virksomhedslukning
Sagen handlede om en mand, der i mange år havde haft fysisk belastende arbejde, og som var omfattet af en gruppelivsforsikring med ret til invalidesum …
- PensionMedhold til selskabet
Afslag på engangssum fra pension ved tilkendt førtidspension
Sagen handlede om en kunde, der fik afslag på udbetaling af en engangssum fra sin arbejdsmarkedspension i forbindelse med tilkendelse af førtidspension.
- PensionMedhold til selskabet
Klage over rådgivning ved udbetaling af livrente som engangsbeløb
En kvinde klagede over selskabets rådgivning i forbindelse med, at hun fik udbetalt sin livsvarige livrente, der havde en værdi på omkring 20.000 kroner …