Afslag på sum ved ressourceforløb efter overgang til hvilende pension
- Selskab
- Lærernes Pension
- Beløb i tvisten
- 100.000 DKK
- Lovhenvisninger
- forsikringsbetingelsernes § 15, forsikringsbetingelsernes § 20, forsikringsbetingelsernes § 22
- Stikord
- invalidepension · hvilende medlemskab · bidragsfritagelse · ressourceforløb · informationspligt
Hvad sagen handlede om
Klager havde søgt om udbetaling af sum ved ressourceforløb, men fik afslag, fordi hans pensionsordning var overgået til hvilende medlemskab, inden forsikringsbegivenheden efter nævnets vurdering var indtruffet. Selskabet havde tidligere sendt breve til klager om ophør af indbetalinger og om muligheden for at forlænge forsikringerne inden en bestemt frist, men klager reagerede ikke i tide. Nævnet fandt, at retten til midlertidig pension med bidragsfritagelse først indtrådte, når medlemmet havde været sygemeldt i mindst tre sammenhængende måneder, hvilket tidligst var tilfældet efter overgangen til hvilende medlemskab. Da dækningen for sum ved ressourceforløb bortfaldt ved overgangen til hvilende medlemskab, og klager ikke opfyldte betingelserne på det relevante tidspunkt, kunne selskabet ikke pålægges at udbetale summen. Nævnet lagde også vægt på, at selskabet havde dokumenteret, at brevene var afsendt og modtaget i klagers e-Boks, og at klager ikke havde bevist mangelfuld rådgivning fra selskabets side. Sagen illustrerer vigtigheden af at reagere på breve fra pensionsselskabet inden fastsatte frister, særligt når man er sygemeldt, da rettigheder til visse ydelser kan bortfalde automatisk ved passivitet.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Klager over afslag på udbetaling af sum ved ressourceforløb. Den 14/8 2021 sendte selskabet et orienteringsbrev til klager, da indbetalingerne til pensionsordningen var ophørt. Selskabet oplyste, at klager beholdt sine forsikringer ved sygdom og død til den 31/5 2022. Den 14/4 2022 sendte selskabet et orienteringsbrev til klager, hvor selskabet oplyste, at klager kunne forlænge sine forsikringer ved sygdom og død inden den 31/5 2022. Den 1/6 2022 overgik klagers pensionsordning til hvilende medlemskab. Den 2/2 2023 ansøgte klager om udbetaling ved invaliditet. Selskabet afviste udbetaling af sum ved ressourceforløb, idet klagers pensionsordning var overgået til en hvilende ordning den 1/6 2022. Klager ønskede sum ved ressourceforløb på 100.000 kr. Nævnet bemærkede, at selskabet kulancemæssigt havde anerkendt, at klager blev sygemeldt den 25/4 2022. Nævnet fandt, at forsikringsbegivenheden i relation til midlertidig pension i henhold til § 20, stk. 1, nr. 1 tidligst var indtrådt den 25/7 2022, idet retten til midlertidig pension med fuld bidragsfritagelse tidligst indtrådte, når et medlem havde været syg i mindst 3 sammenhængende måneder. Nævnet fandt på denne baggrund, at klager ikke var berettiget til bidragsfritagelse. Nævnet henviste til sag 94720 og sag 97411. Nævnet fandt videre, at selskabet havde været berettiget til at lade klager overgå til hvilende medlemskab den 1/6 2022, hvor dækningen, "Sum ved ressourceforløb", jf. forsikringsbetingelsernes § 22, bortfaldt. Da klager den 1/6 2022 ikke opfyldte betingelserne for at opnå sum ved ressourceforløb, da klager på dette tidspunkt bl.a. ikke havde modtaget ressourceforløbsydelser i 6 måneder, havde nævnet ikke grundlag for at pålægge selskabet at udbetale summen. Nævnet fandt, at klager ikke havde bevist, at selskabet havde ydet mangelfuld rådgivning om bortfald af sum ved ressourceforløb ved overgangen til hvilende medlemskab. Nævnet kunne derfor ikke pålægge selskabet at betale ydelser på erstatningsretligt grundlag. Nævnet lagde blandt andet vægt på, at det fremgik af forsikringsbetingelsernes § 15, stk. 2, at når perioden med bidragsfri dækning udløb, overgik medlemmet til hvilende medlemskab med nedsatte dækninger, medmindre andet blev aftalt. Nævnet lagde også vægt på, at selskabets breve af 14/8 2021 og 14/4 2022 indeholdt information om ophør af indbetalinger og klagers valgmuligheder efter ophøret. Nævnet lagde i den forbindelse vægt på, at det fremgik af selskabets brev til klager den 14/4 2022, at forsikringerne blev sat ned den 31/5 2022, hvis klager ikke foretog sig noget. Nævnet lagde videre vægt på, at det fremgik af selskabets brev til klager den 14/4 2022, at "hvis du vil forlænge dine forsikringer ved sygdom og død, skal du gøre det senest 31. maj 2022. Er du syg, kan der være mulighed for at få en udbetaling fra din LærerPension". Nævnet lagde også vægt på, at klager ikke reagerede på selskabets oplysninger i brevene inden den 31/5 2022. Nævnet bemærkede i den forbindelse, at selskabet havde fremlagt dokumentation for, at klager havde modtaget brevene i e-Boks. Nævnet lagde videre vægt på, at selskabet i januar 2023 sendte et pensionsoverblik til klager, hvor det fremgik, at retten til sum ved ressourceforløb var bortfaldet. Det, som klager i øvrigt havde anført - herunder at han ikke havde mulighed for at tjekke e-Boks før efter den 10/5 2022 - kunne ikke føre til andet resultat, idet klager havde svarfrist frem til den 31/5 2022. Selskab medhold.
Kilde
Spørgsmål og svar om emnet
- Hvad er præmiefritagelse i en pensionsforsikring, og hvornår kan jeg få det?
- Kan jeg få renter, hvis pensionsselskabet forsinker overførsel af min pension?
- Kan pensionsselskabet kræve arbejdsprøvning, før de udbetaler erhvervsevnetab ved seniorpension?
- Kan pensionsselskabet afvise erhvervsevnetab, når jeg er i fleksjob og lægerne er uenige om arbejdsprøvningen?
Flere sager om samme emne
- PensionMedhold til selskabet
Stop af erhvervsevnetabsydelse efter arbejdsulykke med hjernerystelse
Sagen handlede om en kvinde, der efter en arbejdsulykke med hjernerystelse og blødning søgte om udbetaling af erhvervsevnetabsydelse fra sin …
- PensionMedhold til selskabet
Annulleret konvertering af pensionsordning ved invalidepension
Sagen handlede om en kvinde, hvis pensionsordning blev konverteret til en ny ordning, mens hun havde en verserende ansøgning om invalidepension.
Lægernes Pension
- PensionMedhold til selskabet
Afslag på invalidesum efter nedsat erhvervsevne ved virksomhedslukning
Sagen handlede om en mand, der i mange år havde haft fysisk belastende arbejde, og som var omfattet af en gruppelivsforsikring med ret til invalidesum …
- PensionMedhold til selskabet
Afslag på engangssum fra pension ved tilkendt førtidspension
Sagen handlede om en kunde, der fik afslag på udbetaling af en engangssum fra sin arbejdsmarkedspension i forbindelse med tilkendelse af førtidspension.
- PensionMedhold til selskabet
Klage over rådgivning ved udbetaling af livrente som engangsbeløb
En kvinde klagede over selskabets rådgivning i forbindelse med, at hun fik udbetalt sin livsvarige livrente, der havde en værdi på omkring 20.000 kroner …