Afslag på erhvervsevnetabsdækning efter Parkinsons diagnose
- Selskab
- Nordea Pension
- Stikord
- erhvervsevnetab · fripolice · indbetalingsfri aftale · seniorpension · bevisbyrde
Hvad sagen handlede om
Sagen handlede om en kvinde, der blev diagnosticeret med Parkinsons sygdom og efterfølgende sygemeldt fra sit arbejde. Hun indgik en fratrædelsesaftale med sin arbejdsgiver og modtog fratrædelsesgodtgørelser, før hendes pensionsordning senere blev omlagt til en indbetalingsfri aftale uden dækning ved tab af erhvervsevne. Selskabet havde forinden afvist udbetaling med henvisning til, at hendes symptomer ikke gav grundlag for et erhvervsevnetab på mindst halvdelen. Klager blev senere tilkendt seniorpension. Ankenævnet gav selskabet medhold på begge punkter. Nævnet fandt, at selskabet havde givet klager tilstrækkelig information og frist til at tage stilling til, om hun ønskede at bevare forsikringsdækningen, inden ordningen blev gjort indbetalingsfri. Vedrørende erhvervsevnetabet lagde nævnet til grund, at klager fra fratrædelsestidspunktet opfyldte det økonomiske krav, men fandt efter en samlet vurdering af de lægelige oplysninger, herunder god behandlingseffekt og en relativt tilfredsstillende tilstand ved senere undersøgelser, at hun ikke havde bevist en varig nedsættelse af sin generelle erhvervsevne med mindst halvdelen. Nævnet lagde også vægt på, at en del af hendes tidligere belastning skyldtes arbejdsrelateret stress, som var ophørt efter fratrædelsen. Sagen viser, at tilkendelse af offentlige ydelser som seniorpension ikke automatisk medfører ret til privat erhvervsevnetabsdækning, og at rettidig information fra pensionsselskabet om valgmuligheder har betydning for gyldigheden af senere ændringer i dækningen.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Klager over afslag på udbetaling ved erhvervsevnetab. Klager, som blev født i 1960'erne og kontoruddannet, blev den 27/4 2023 diagnosticeret med Parkinson-sygdom. Hun blev sygemeldt fra sit arbejde den 2/5 2023. Klager indgik den 31/7 2023 en gensidig opsigelsesaftale med sin arbejdsgiver, og hun fratrådte sin stilling den 31/1 2024. I forbindelse med fratrædelsen fik hun to fratrædelsesgodtgørelser som et engangsbeløb. Klagers pensionsordning blev den 1/5 2024 omskrevet til en indbetalingsfri aftale uden forsikring ved tab af erhvervsevne. Selskabet afviste dækning den 7/2 2024 med henvisning til, at klagers symptomer ikke på daværende tidspunkt gav anledning til et midlertidigt eller generelt erhvervsevnetab på halvdelen eller derover. Klager blev tilkendt seniorpension pr. 1/2 2024. Nævnet fandt ikke grundlag for at kritisere, at selskabet pr. 1/5 2024 lod klagers pensionsordning overgå til en indbetalingsfri aftale, hvorefter forsikringsdækning ved erhvervsevnetab ophørte. Nævnet lagde vægt på, at selskabet i brev til klager af 18/4 2024 oplyste klager om mulighederne for at beholde forsikringsdækningerne, og at klager skulle henvende sig inden den 1/5 2024, hvis hun ønskede at beholde forsikringsdækningerne. Selskabet gav den 29/4 2024 klager yderligere 14 dage til at forholde sig til pensionsordningens videreførelse. Nævnet bemærkede indledningsvist, at klager fik fuld løn indtil den 31/1 2024, hvor hun fratrådte sin stilling, og at hun i denne forbindelse modtog fratrædelsesgodtgørelse, som ikke kunne anses som løn. Nævnet lagde herefter til grund, at klager pr. 31/1 2024 opfyldte forsikringens krav om et økonomisk erhvervsevnetab. Nævnet fandt, at erhvervsevnetabsvurderingen pr. 31/1 2024 og frem skulle foretages i forhold til klagers generelle erhvervsevne, idet det på dette tidspunkt ikke længere skønnedes muligt for klager at vende tilbage til sit hidtidige erhverv. Nævnet lagde blandt andet vægt på, at klager blev tilkendt seniorpension pr. 1/2 2024. Nævnet fandt, at klager ikke havde bevist, at hendes generelle erhvervsevne pr. 31/1 2024 var varigt nedsat med mindst halvdelen. Nævnet lagde vægt på, at klager blev diagnosticeret med parkinson-sygdom den 27/4 2023. Klager blev sat i medicinsk behandling, og det fremgik af speciallægehenvisning af 22/4 2024, at klager havde god behandlingseffekt. Nævnet lagde vægt på, at klager ved neurologisk undersøgelse den 23/10 2024 generelt havde det "rimeligt", og at hun ved objektiv undersøgelse havde hviletremor, men ingen rigiditet eller bradykinesi. Neurologen vurderede den "parkinsonistiske" tilstand for tilfredsstillende. Nævnet lagde også vægt på, at det fremgik af journal fra socialrådgiver-konsulentfirma af 12/7 2023, at klager - foruden parkinson diagnosen - var præget af en massiv stresstilstand, som følge af dårligt arbejdsmiljø og dårligt samarbejde med sin forhenværende chef. Nævnet bemærkede, at klager ikke havde været i dette arbejde siden den 2/5 2023, hvorfor det måtte lægges til grund, at den stressbelastning, som kunne relateres til klagers tidligere stilling, var ophørt eller betydeligt begrænset. Selskab medhold.
Resultat
SELSKAB MEDHOLD
Søgeord
ERHVERVSEVNETAB, FRIPOLICE, RÅDGIVNING, VARIG
Kilde
Spørgsmål og svar om emnet
- Hvad er præmiefritagelse i en pensionsforsikring, og hvornår kan jeg få det?
- Kan jeg få renter, hvis pensionsselskabet forsinker overførsel af min pension?
- Kan pensionsselskabet kræve arbejdsprøvning, før de udbetaler erhvervsevnetab ved seniorpension?
- Kan pensionsselskabet afvise erhvervsevnetab, når jeg er i fleksjob og lægerne er uenige om arbejdsprøvningen?
Flere sager om samme emne
- PensionMedhold til selskabet
Stop af erhvervsevnetabsydelse efter arbejdsulykke med hjernerystelse
Sagen handlede om en kvinde, der efter en arbejdsulykke med hjernerystelse og blødning søgte om udbetaling af erhvervsevnetabsydelse fra sin …
- PensionMedhold til selskabet
Annulleret konvertering af pensionsordning ved invalidepension
Sagen handlede om en kvinde, hvis pensionsordning blev konverteret til en ny ordning, mens hun havde en verserende ansøgning om invalidepension.
Lægernes Pension
- PensionMedhold til selskabet
Afslag på invalidesum efter nedsat erhvervsevne ved virksomhedslukning
Sagen handlede om en mand, der i mange år havde haft fysisk belastende arbejde, og som var omfattet af en gruppelivsforsikring med ret til invalidesum …
- PensionMedhold til selskabet
Afslag på engangssum fra pension ved tilkendt førtidspension
Sagen handlede om en kunde, der fik afslag på udbetaling af en engangssum fra sin arbejdsmarkedspension i forbindelse med tilkendelse af førtidspension.
- PensionMedhold til selskabet
Klage over rådgivning ved udbetaling af livrente som engangsbeløb
En kvinde klagede over selskabets rådgivning i forbindelse med, at hun fik udbetalt sin livsvarige livrente, der havde en værdi på omkring 20.000 kroner …