Uenighed om dækning af bilskade efter skiftende forklaringer om påkørsel
- Selskab
- Tryg Forsikring
- Lovhenvisninger
- forsikringsaftaleloven § 52
- Stikord
- kaskoforsikring · grov uagtsomhed · tabsbegrænsningspligt · bevis · skiftende forklaring
Hvad sagen handlede om
Klager anmeldte en skade på sin bil, men gav først en forklaring om, at han havde ramt en høj kant, og senere en anden forklaring om, at han var kørt ind på en cykelsti og havde ramt et metalhegn. Han kørte videre i bilen, indtil den stoppede, og fik den skubbet til en tankstation. Selskabet afviste dækning, da man ikke havde tillid til klagers oplysninger og mente, at det ikke var sandsynliggjort, at der var sket en dækningsberettigende skade som beskrevet. Selskabet henviste desuden til, at klager under alle omstændigheder havde tilsidesat sin pligt til at begrænse skaden ved at køre videre. Ankenævnets flertal fandt, at klager tilstrækkeligt havde bevist, at der var sket en kollision med metalhegnet, og selskabet skulle derfor anerkende skaden og opgøre erstatningen for påkørselsskaderne. Men flertallet fandt samtidig, at klager havde handlet groft uagtsomt ved at fortsætte med at køre, selvom han måtte have bemærket, at der løb væske ud af bilen, hvilket burde have fået ham til at stoppe. Selskabet skulle derfor ikke dække de yderligere skader på motoren, som skyldtes fortsat kørsel uden olie. Sagen viser, at man som bilist har pligt til straks at stoppe og begrænse skadens omfang, når man opdager tegn på alvorlig skade, ellers kan man selv hæfte for den yderligere skade.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Klager over afslag på dækning af skader på bil efter påkørsel. Klager anmeldte den 1/8 2022 telefonisk, at hans bil var blevet skadet, da han den 30/7 2022 kl. 03.00 havde påkørt en høj kant og fået ødelagt højre side af bilen. Efterfølgende forklarede klager, at bilen havde pådraget sig skader på venstre side, fordi han i et venstresving var kommet til at køre ind på cykelstien og havde ramt et metalhegn, da han forsøgte at komme tilbage ud på kørebanen. Efterfølgende forsøgte han at køre i bilen, indtil den stoppede, hvorefter han og en ven skubbede den til en nærliggende tankstation. Selskabet afviste dækning med henvisning til, at klager ikke havde sandsynliggjort en dækningsberettigende forsikringsbegivenhed - herunder at skaden ikke kunne være sket som anmeldt. Selskabet anførte i anden række, at klager ved grov uagtsomhed havde tilsidesat sin tabsbegrænsningspligt ved at køre videre i bilen. Selskabet anførte, at selskabet ikke havde tillid til de oplysninger, selskabet havde modtaget i sagen, idet selskabet mente, at en anden person havde præsenteret sig over for selskabet som forsikringstager/klager og fører af bilen på skadestidspunktet, at personen havde afgivet skiftende forklaringer om den faktiske skade og hændelsesforløbet, at personens forklaringer ikke stemte overens med forklaringerne fra vennen i bilen og vennens familiemedlem, og at personen oplyste, at der flød en del væske ud af bilen, lige efter skaden skete. Klager anførte, at skaderne på bilen var fuldt ud sammenlignelige med hans forklaringer, at uoverensstemmelserne i oplysningerne skyldtes selskabets spørgeteknik, at skaden skete om natten, og at det ikke var åbenlyst for en forsikringstager, hvad man skulle foretage sig, når en bil efter en skade lækkede væske. Nævnets flertal fandt, at klager i tilstrækkelig grad havde bevist, at der var sket en dækningsberettigende forsikringsbegivenhed i form af kollision med metalhegnet. Selskabet havde derfor ikke været berettiget til at afvise påkørselsskaderne på bilen efter kollisionen. Spørgsmålet var herefter, hvorvidt klager kunne få dækning for skaderne på bilens motor. Nævnets flertal bemærkede at efter forsikringsaftalelovens § 52 havde klager pligt til efter evne at afværge eller begrænse en skade, når der var indtrådt en forsikringsbegivenhed. Hvis klager groft uagtsomt tilsidesatte tabsbegrænsningspligten, skulle selskabet ikke dække skader, der kunne antages foranlediget ved tilsidesættelsen. Nævnets flertal fandt, at klager havde handlet groft uagtsomt ved - efter uheldet - at køre videre i bilen, idet flertallet måtte lægge til grund, at klager og vennen havde bemærket, at der flød væske/olie ud fra bilen. Flertallet kunne derfor ikke kritisere, at selskabet havde afvist at dække skaderne på bilens motor. Flertallet bemærkede, at ulykken var af en sådan karakter, at det måtte have stået klart for klager, at der kunne være sket alvorlig skade på bilen ved kollisionen med metalhegnet. Selskabet skulle anerkende, at klagers bil havde været udsat for en dækningsberettigende kollision. Selskabet skulle genoptage sagsbehandlingen og opgøre erstatningen for påkørselsskaderne efter kollisionen, idet selskabet dog ikke havde pligt til at dække de skader på bilens motor, der skyldtes, at motoren havde været i brug, efter at olien var løbet ud af motoren/bilen. Klager delvist medhold.
Resultat
DELVIS MEDHOLD
Søgeord
DOKUMENTATION, AUTOFORSIKRING, KASKOFORSIKRING, GROV UAGTSOMHED, ÆNDRET FORKLARING, BEVIS, FORSIKRINGSBEGIVENHED, TABSBEGRÆNSNINGSPLIGT
Kilde
Spørgsmål og svar om emnet
- Hvad sker der, hvis jeg har oplyst forkert, hvem der er fast bruger af bilen?
- Kan bilforsikringen afvise tyveri af bilen, hvis jeg har skiftet forklaring?
- Kasko og selvrisiko ved skade på egen bil: hvad dækker forsikringen, og hvad kan gå galt?
- Kan jeg klage over forsikringens afgørelse om totalskade på min bil?
Flere sager om samme emne
- BilforsikringMedhold til selskabet
Skyldspørgsmål efter påkørsel bagfra ved højresving med vigepligt
Klager var blevet påkørt bagfra, efter at hun havde foretaget et højresving, hvor hun havde ubetinget vigepligt.
- BilforsikringMedhold til selskabet
Klage over for lav erstatning for stjålet bil og reservedele
Klager fik stjålet sin bil og dens reservedele i en periode i august 2025 og mente, at selskabets erstatningstilbud på 66.666 kroner var for lavt.
- BilforsikringMedhold til selskabet
Afslag på dækning efter biltyveri med nøgle i uaflåst garage
Sagen handlede om en bilejer, der fik afslag på erstatning efter tyveri af sin bil.
- BilforsikringMedhold til selskabet
Afslag på dækning af styretøj, trækaksel og frontradar efter uheld
Sagen drejede sig om en bilist, der havde været involveret i et uheld, hvor hun ramte en kantsten.
- BilforsikringMedhold til selskabet
Afslag på erstatning for totalskadet bil efter tyveri og hærværk
Sagen handlede om en bilejer, hvis bil blev meldt stjålet og efterfølgende fundet udsat for hærværk og forsøg på ildspåsættelse ved to lejligheder.