Afslag på dækning af påstået biltyveri efter skiftende forklaringer
- Selskab
- Tryg Forsikring
- Lovhenvisninger
- forsikringsaftaleloven § 18
- Stikord
- tyveri · kaskoforsikring · bevis · ændret forklaring · dokumentation
Hvad sagen handlede om
Klager fik afslag på dækning efter at have anmeldt, at hans bil var blevet stjålet i forbindelse med et indbrud, hvor også bilnøglerne blev stjålet. Selskabet afviste dækning med henvisning til, at klager ikke havde bevist, at bilen bortkom ved en dækningsberettigende forsikringsbegivenhed. Sagen viste, at bilen havde haft alvorlige mekaniske problemer i månederne op til det påståede tyveri, og at klager havde givet skiftende og indbyrdes uforenelige forklaringer om bilens stand og eventuelle reparationer. Klager kunne ikke dokumentere, hvem der havde reparatureret bilen, og oplysninger fra værksteder og vejhjælp tydede på, at bilen fortsat havde et stort mekanisk problem, som ville kræve en dyr reparation. Nævnet fandt, at klagers ændrede forklaringer stillede ham i en bevismæssig vanskelig situation, og at der samlet set ikke var ført tilstrækkeligt bevis for, at bilen forsvandt ved et dækningsberettigende tyveri. Nævnet gav derfor selskabet ret i afslaget. Sagen viser, at det er vigtigt at afgive konsistente og korrekte oplysninger til sit forsikringsselskab, og at skiftende forklaringer om centrale forhold kan svække troværdigheden af et krav og i sidste ende føre til, at kravet ikke kan gøres gældende.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Klager over afslag på dækning. Klager anmeldte den 27/3 2023, at han havde haft indbrud i sit hjem den 24/3 2023, hvor bl.a. hans to originale bilnøgler blev stjålet fra en kommode i entreen, og at hans bil også blev stjålet i forbindelse med indbruddet. Selskabet afviste dækning med henvisning til, at klager ikke havde bevist, at bilen bortkom ved en dækningsberettigende forsikringsbegivenhed. Klager anførte, at det fremgik af forsikringsaftalelovens § 18, at afvisning af dækning alene kunne ske, hvis der forsætligt var afgivet urigtige oplysninger, og at der ikke var holdepunkter for, at klager forsætligt havde forsøgt at vildlede selskabet. Klager anførte, at han ikke havde handlet uagtsomt eller i strid med sine forpligtelser, og at selskabet ikke havde bevist, at klager havde handlet svigagtigt eller udvist grov uagtsomhed. Klager anførte, at selskabets vægtning af bilens værkstedsophold var uden relevans. Selskabet anførte, at det fremgik af oplysninger fra vejhjælp og værksteder, at klagers bil ikke kunne tænde i perioden fra den 23. januar til den 15. marts 2023. Selskabet anførte, at klager ikke kunne dokumentere, at bilen var blevet repareret, og at klager ikke havde givet selskabet kontaktoplysninger på de personer, som henholdsvis skulle have repareret og formidlet kontakten mellem klager og reparatør. Selskabet anførte, at autoværksted3 gik konkurs fem år inden klagers bil angiveligt blev repareret. Selskabet anførte, at klager i sine første forklaringer til selskabet oplyste, at der var skiftet en generator på bilen, og at bilen derudover ikke fejlede noget, idet bilen var i god stand. Selskabet anførte, at diagnosetekniker fra autoværksted4 oplyste, at det ikke var sandsynligt, at der var en fejl på gearkassens føler som anført af klager, men at motoren skulle udskiftes, hvis trækkæden var sprunget som først anført af autoværksted1. Selskabet anførte, at de betydelige omkostninger til reparation af bilen ville have stillet klager i en økonomisk vanskelig situation. Nævnet fandt ikke grundlag for at kritisere selskabets afgørelse om, at klager ikke havde bevist, at bilen bortkom ved et dækningsberettigende tyveri. Nævnet lagde blandt andet vægt på, at klager på centrale punkter om bilens stand og reparationer havde ændret forklaring, hvilket efter nævnets opfattelse stillede klager i en bevismæssig vanskelig situation. Nævnet bemærkede i den forbindelse, at klager overfor selskabet den 31/3 2023 forklarede, at bilen var i god stand, og at der havde været problemer med en føler/censor i gearkassen. Dette stemte ikke overens med de første tidstro oplysninger fra autoværksted1 af den 10/5 2023, hvor værkstedet oplyste, at klager selv ønskede at finde en motor, idet mekanikeren på værkstedet mente, at bilens trækkæde var ude af drift. Vejhjælpens oplysninger om, at bilens motor stoppede 3 gange henholdsvis den 23/1 2023, 3/2 2023 og 13/2 2023 samt oplysning af 16/5 2023 fra autoværksted2, om at værkstedet havde lavet en del på bilen, understøttede samlet, at der var væsentlige problemer med bilen inden indbrudstyveriet den 27/3 2023. Nævnet lagde også vægt på udtalelse fra diagnosetekniker fra autoværksted4, som underbyggede, at der ikke skulle være fejl med gearkassens censor/føler som anført af klager, men at bilen nærmere stod overfor en bekostelig reparation svarende til 180.000-200.000 kr. for udskiftning af motoren som følge af problemet med bilens trækkæde. Selskab medhold.
Resultat
SELSKAB MEDHOLD
Søgeord
DOKUMENTATION, AUTOFORSIKRING, TYVERI, KASKOFORSIKRING, ÆNDRET FORKLARING, BEVIS, FORSIKRINGSBEGIVENHED
Kilde
Spørgsmål og svar om emnet
- Hvad sker der, hvis jeg har oplyst forkert, hvem der er fast bruger af bilen?
- Kan bilforsikringen afvise tyveri af bilen, hvis jeg har skiftet forklaring?
- Kasko og selvrisiko ved skade på egen bil: hvad dækker forsikringen, og hvad kan gå galt?
- Kan jeg klage over forsikringens afgørelse om totalskade på min bil?
Flere sager om samme emne
- BilforsikringMedhold til selskabet
Skyldspørgsmål efter påkørsel bagfra ved højresving med vigepligt
Klager var blevet påkørt bagfra, efter at hun havde foretaget et højresving, hvor hun havde ubetinget vigepligt.
- BilforsikringMedhold til selskabet
Klage over for lav erstatning for stjålet bil og reservedele
Klager fik stjålet sin bil og dens reservedele i en periode i august 2025 og mente, at selskabets erstatningstilbud på 66.666 kroner var for lavt.
- BilforsikringMedhold til selskabet
Afslag på dækning efter biltyveri med nøgle i uaflåst garage
Sagen handlede om en bilejer, der fik afslag på erstatning efter tyveri af sin bil.
- BilforsikringMedhold til selskabet
Afslag på dækning af styretøj, trækaksel og frontradar efter uheld
Sagen drejede sig om en bilist, der havde været involveret i et uheld, hvor hun ramte en kantsten.
- BilforsikringMedhold til selskabet
Afslag på erstatning for totalskadet bil efter tyveri og hærværk
Sagen handlede om en bilejer, hvis bil blev meldt stjålet og efterfølgende fundet udsat for hærværk og forsøg på ildspåsættelse ved to lejligheder.