Ophævelse af kaskoforsikring efter tyveri af motorcykel underkendt
- Selskab
- Aros Forsikring
- Beløb i tvisten
- 2.500 DKK
- Stikord
- tyveri · urigtige oplysninger · kaskoforsikring · motorcykel · ophævelse
Hvad sagen handlede om
Sagen handlede om et selskabs afslag på at dække tyveri af en motorcykel samt selskabets ophævelse af forsikringen med tilbagevirkende kraft under henvisning til, at der var afgivet urigtige oplysninger ved tegningen. Klager og hans kæreste havde ved tegningen svaret nej til, om de havde haft skader inden for de sidste fem år, men det viste sig, at kæresten havde haft to glasskader hos et tidligere selskab. Nævnet vurderede, hvordan spørgsmålet i forsikringsbegæringen var formuleret, og fandt, at formuleringen kunne give den forsikringssøgende indtryk af, at spørgsmålet kun gjaldt forsikringstageren og ikke medforsikrede. Derfor kunne selskabet ikke ophæve forsikringen med tilbagevirkende kraft alene på dette grundlag. Nævnet fandt desuden, at klager havde bevist, at motorcyklen faktisk var stjålet, og at selskabet ikke havde bevist, at nogen undtagelse i forsikringsbetingelserne fandt anvendelse. Klager fik derfor medhold, og selskabet skulle også dække en del af klagers udgifter til rådgivning forud for klagesagen. Sagen viser, at formuleringen af spørgsmål i en forsikringsbegæring skal være tydelig, og at uklarheder i denne forbindelse kan komme forsikringsselskabet til skade, ikke forsikringstageren.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Klager over selskabets afslag på erstatning og ophævelse af forsikring med tilbagevirkende kraft. Den 19/6 2023 begærede klager forsikring på motorcykel. Klager anmeldte den 9/10 2023, at motorcyklen blev stjålet den 7/10 2023. Selskabet afviste at dække tyveriet dels med henvisning til manglende bevis for en dækningsberettigende forsikringsbegivenhed, dels fordi klager og klagers kæreste havde afgivet urigtige oplysninger ved forsikringens tegning. Selskabet opsagde forsikringen med tilbagevirkende kraft til tegningstidspunktet af samme årsag. Klager ønskede at opretholde sine forsikringer og ønskede erstatning for tyveriet. Klager ønskede, at selskabet skulle erstatte klagers udgifter til repræsentation forud for sagens forelæggelse for nævnet. Nævnet fandt, at selskabet ikke havde været berettiget til at ophæve klagers forsikringer med tilbagevirkende kraft. Nævnet lagde vægt på, at det fremgik af begæringen underskrevet den 19/6 2023, at klagers kæreste var "kunden/forsikrede" og at klager var "medforsikrede". Det fremgik, at der var svaret nej til spørgsmålet "har du haft skader, herunder tyveri eller uheld, på dine forsikringer inden for de sidste 5 år?". Nævnet fandt, at formuleringen i begæringen, hvor der stod "du", var egnet til at bibringe den/de forsikringssøgende opfattelsen af, at selskabet ønskede oplysning om forsikringstagerens, men ikke medforsikredes tidligere skader. Dette understøttedes efter nævnets opfattelse også af, at selskabet i rubrikken umiddelbart oven for benævnt "obligatoriske spørgsmål" udtrykkeligt rettede spørgsmålene mod såvel forsikringstager som medforsikrede. Efter nævnets opfattelse havde der ud fra en almindelig ordlydsfortolkning derfor ikke været grundlag for at indlægge den fortolkning af spørgsmålet i begæringen, som selskabet havde argumenteret for. Nævnet fandt herefter, at det alene kunne lægges til grund, at klagers kæreste havde undladt at oplyse om de to glasskader i tidligere selskab, hvorfor selskabet ikke havde godtgjort, at forsikringerne ikke ville være tegnet, da det ifølge selskabets interne tegningsregler var afgørende, om der havde været anmeldt mere end 5 skader inden for de sidste 5 år. Spørgsmålet var herefter, om der var indtrådt dækningsberettiget forsikringsbegivenhed. Nævnet fandt, at klager havde godtgjort, at motorcyklen var stjålet. Nævnet fandt, at selskabet ikke havde bevist, at en af forsikringens dækningsundtagelser fandt anvendelse. Nævnet lagde blandt andet vægt på, at klager anmeldte tyveriet til politiet samme dag. Nævnet lagde også vægt på, at klager i sin telefoniske anmeldelse til selskabet to dage senere forklarede, at motorcyklen punkterede, hvorfor klager havde stillet motorcyklen låst med rat og sidelås. På baggrund af sagens udfald fandt nævnet, at selskabet skulle dække klagers udgifter til repræsentation forud for sagens indbringelse for nævnet med skønsmæssigt 2.500 kr. plus moms, forudsat at klager kunne fremlægge dokumentation for en sådan udgift. Klager medhold.
Resultat
KLAGER MEDHOLD
Søgeord
URIGTIGE OPLYSNINGER, AUTOFORSIKRING, TYVERI, KASKOFORSIKRING, MOTORCYKEL, FORSIKRINGSBEGIVENHED
Kilde
Spørgsmål og svar om emnet
- Hvad sker der, hvis jeg har oplyst forkert, hvem der er fast bruger af bilen?
- Kan bilforsikringen afvise tyveri af bilen, hvis jeg har skiftet forklaring?
- Kasko og selvrisiko ved skade på egen bil: hvad dækker forsikringen, og hvad kan gå galt?
- Kan jeg klage over forsikringens afgørelse om totalskade på min bil?
Flere sager om samme emne
- BilforsikringMedhold til selskabet
Skyldspørgsmål efter påkørsel bagfra ved højresving med vigepligt
Klager var blevet påkørt bagfra, efter at hun havde foretaget et højresving, hvor hun havde ubetinget vigepligt.
- BilforsikringMedhold til selskabet
Klage over for lav erstatning for stjålet bil og reservedele
Klager fik stjålet sin bil og dens reservedele i en periode i august 2025 og mente, at selskabets erstatningstilbud på 66.666 kroner var for lavt.
- BilforsikringMedhold til selskabet
Afslag på dækning efter biltyveri med nøgle i uaflåst garage
Sagen handlede om en bilejer, der fik afslag på erstatning efter tyveri af sin bil.
- BilforsikringMedhold til selskabet
Afslag på dækning af styretøj, trækaksel og frontradar efter uheld
Sagen drejede sig om en bilist, der havde været involveret i et uheld, hvor hun ramte en kantsten.
- BilforsikringMedhold til selskabet
Afslag på erstatning for totalskadet bil efter tyveri og hærværk
Sagen handlede om en bilejer, hvis bil blev meldt stjålet og efterfølgende fundet udsat for hærværk og forsøg på ildspåsættelse ved to lejligheder.