Afslag på dækning af stilladsleje og finansieringsudgifter ved rådskade
- Selskab
- Topdanmark
- Stikord
- stillads · husejerforsikring · følgeomkostninger · indirekte krav · genhusning
Hvad sagen handlede om
Sagen handlede om en klager, der havde fået en rådskade i husets spær udbedret, mens der samtidig stod et stillads op til et privat tilbygningsprojekt. Selskabet dækkede reparationen af rådskaden, men afviste at betale for stilladsleje efter en bestemt dato samt klagers forøgede finansieringsudgifter som følge af sagsbehandlingstiden. Klager mente, at håndværkerne på tilbygningen ikke kunne arbejde, før udbedringsfirmaet var færdigt med at bruge stilladset, og krævede derfor dækning af de ekstra udgifter. Nævnet lagde til grund, at udbedringsfirmaet kunne have færdiggjort reparationen ved at bruge husets indvendige trappe i stedet for stilladset, og at det derfor var klagers eget og hans håndværkeres valg, at stilladset blev brugt længere end nødvendigt. Nævnet fandt desuden, at forøgede finansieringsudgifter var et indirekte krav, som ikke var omfattet af forsikringsdækningen, og at klager ikke havde bevist et erstatningsretligt grundlag for at pålægge selskabet at betale disse udgifter. Endelig fandt nævnet ikke grundlag for at fastslå, at klager var berettiget til genhusning under disse omstændigheder. Sagen viser, at forsikringsselskaber som udgangspunkt kun dækker de udgifter, der er en direkte og nødvendig følge af den anmeldte skade, og at udgifter der skyldes egne private byggeprojekter eller valg af arbejdsmetode typisk falder uden for dækningen.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Klager over afslag på erstatning af udgifter til stilladsleje i perioden 3/1 2023 til 24/1 2023 og forøgede finanseringsudgifter grundet selskabets sagsbehandlingstid. Klager anmeldte, at håndværkerfirma1 i forbindelse med et tilbygningsprojekt på klagers hus opdagede, at der var råd i husets spær. Selskabet meddelte dækning og håndværkerfirma1 - som blev anbefalet af klagers byggetekniske rådgiver - fik udbedringsopgaven. Selskabet oplyste, at der til brug for klagers eget tilbygningsprojekt, stod et stillads rundt om huset, og at håndværkerfirma1 anvendte stilladset i perioden 6/9 2022 til den 24/1 2023. Selskabet har erstattet klagers udgifter til stilladsleje indtil den 2/1 2023. Klager anførte, at håndværkerfirma2 - som arbejdede på klagers tilbygning - ikke kunne arbejde på stilladset før den 24/1 2023, hvilket selskabet og håndværkerfirma1 godt vidste. Selskabet anførte, at arbejdet på klagers planlagte tilbygning pågik på den ene af tagets fire sider, og at håndværkerfirma1 og klager aftalte, at udbedringen af rådskaden skulle påbegyndes på den side, hvor tilbygningen skulle være. Selskabet anførte, at det var håndværkerfirma2s eget valg, at de ikke ønskede at arbejde på tilbygningen, mens håndværkerfirma1 udbedrede rådskaden. Selskabet anførte også, at klagers forøgede finanseringsudgifter var et indirekte krav, som ikke var omfattet af forsikringsdækningen. Nævnet fandt, at der ikke var grundlag for at kritisere selskabets afslag på dækning af klagers følgeomkostninger til bankgaranti. Nævnet lagde vægt på, at der var tale om et indirekte krav, som ikke var dækket af forsikringen, og at klager ikke havde bevist, at selskabet på erstatningsretligt grundlag kunne pålægges at dække omkostningerne helt eller delvist. Nævnet fandt at måtte lægge til grund, at håndværkerfirma1 kunne have færdiggjort reparationen uden anvendelse af stilladset i perioden mellem den 2/1 2023 og den 24/1 2023 ved i stedet for at anvende husets indvendige trappe. Nævnet fandt, at der ikke var grundlag for at pålægge selskabet at afholde udgifterne til stilladsleje i den omtvistede periode. Nævnet lagde vægt på, at det var selskabet uvedkommende, at håndværkerfirma1 anvendte stilladset som adgangsvej helt frem til den 24/1 2023 og at håndværkerfirma2 ikke ville påbegynde arbejdet før håndværkerfirma1 var færdige med at bruge stilladset. Nævnet bemærkede, at klager ikke havde bevist, at der mellem selskabet og ham var indgået aftale om, at selskabet ville dække udgifter til genhusning, hvis håndværkerne anvendte husets indvendige trappe som adgangsvej til taget. Nævnet fandt det heller ikke godtgjort, at klager under disse omstændigheder ville have været berettiget til genhusning. Selskab medhold.
Resultat
SELSKAB MEDHOLD
Søgeord
RÅD OG SVAMP, HUSEJERFORSIKRING, STILLADS, FORSIKRINGSBETINGELSER
Kilde
Spørgsmål og svar om emnet
- Kan forsikringen afvise stormskade på huset, hvis skaden skyldes fejlkonstruktion?
- Hvad betyder "pludselig skade" i husforsikringen, og hvornår afvises en skade som ikke pludselig?
- Dækker husforsikringen skader forårsaget af rotter i huset?
- Hvad dækker husforsikringen ved skjult rørskade, og hvornår skal jeg selv betale?
- Dækker husforsikringen vandskade efter rørbrud og vandindtrængning?
Flere sager om samme emne
- HusforsikringMedhold til selskabet
Afslag på dækning af yderligere fejlmonterede klinker i huset
Sagen omhandlede afslag på dækning af fejlmonterede klinker i et hus opført i 2015.
Gable Insurance (under konkurs)v/Husejernes Forsikring (under konkurs)
- HusforsikringMedhold til selskabet
Afslag på dækning af tømrerregning efter flere års forsinket fakturering
Sagen handlede om en klager, der i 2020 anmeldte en råd- og svampeskade til sit forsikringsselskab.
Vestjylland
- HusforsikringMedhold til selskabet
Afslag på dækning af skade på stikledning efter fejlklassificering
Sagen handlede om en klager, der havde fået afslag på dækning af en skade på en stikledning.
- HusforsikringMedhold til selskabet
Afvisning af dækning for tilstoppet kloakrør uden påvist utæthed
Sagen handlede om afvisning af dækning for tilstoppede og deformerede kloakrør af typen KEY-rør, som blev anvendt frem til omkring 1970'erne og er lavet af …
- HusforsikringAfvist / ikke realitetsbehandlet
Tvist om manglende isolering af ydervægge afvist fra nævnsbehandling
Sagen angik en klage over afvisning af dækning for manglende efterisolering af ydervægge i en bygning, der oprindeligt var opført i 1927 som lager og …