Ophævet erhvervsevnetabsforsikring grundet manglende erklæring om helbred
- Selskab
- PFA Pension
- Lovhenvisninger
- forsikringsaftaleloven § 6, forsikringsaftaleloven § 7, forsikringsaftaleloven § 10
- Stikord
- erhvervsevnetab · urigtige oplysninger · grov uagtsomhed · ophævelse · forudbestående lidelse
Hvad sagen handlede om
Sagen drejede sig om selskabets ophævelse af en erhvervsevnetabsforsikring med tilbagevirkende kraft til tegningstidspunktet. Klager havde ikke indsendt en erklæring om erhvervsevne, som han skulle have udfyldt, hvis han havde nedsat erhvervsevne på grund af sygdom eller ulykke. Klager mente ikke, at punkterne i erklæringen passede på ham, og at hans erhvervsevnetab først indtrådte senere. Selskabet mente, at klager havde undladt at give relevante risikooplysninger, og at dette kunne tilregnes ham som groft uagtsomt, da han kort tid før tegningen havde været delvis sygemeldt på grund af svær svimmelhed. Nævnets flertal fandt, at sagen skulle bedømmes efter reglerne om forsikringstagers undladelse af at give oplysninger, fordi klager slet ikke havde indsendt erklæringen. Flertallet fandt, at klager burde have indsendt erklæringen, da hans situation faldt ind under et af punkterne heri, og at hans undladelse måtte anses som groft uagtsom i lyset af den nylige sygemelding. Selskabet kunne derfor lovligt ophæve forsikringen med tilbagevirkende kraft. Sagen viser, at det kan få alvorlige konsekvenser at undlade at give relevante helbredsoplysninger ved tegning af en forsikring, selv hvis man selv mener, at ens situation ikke er omfattet af spørgsmålene.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Klager over ophævelse af erhvervsevnetabsforsikring. Selskabet ophævede erhvervsevnetabsforsikringen med tilbagevirkende kraft til tegningstidspunktet med henvisning til det generelle forbehold i aftalegrundlaget. Klager anførte, at han ikke udfyldte og indsendte "Erklæring om erhvervsevne", da ingen af punkterne i erklæringen passede på ham. Klager anførte, at han havde en kortvarig sygeperiode inden forsikringens ikrafttræden, hvilket ikke havde betydning for arbejdsevnen den 1/3 2019, at han arbejdede på fuld tid fra medio februar 2019, og at erhvervsevnetabet tidligst indtrådte i slutningen af 2019. Klager anførte, at der var tale om en skrivefejl i anmeldelsen, da der i stedet for 2018 skulle have stået 2019, hvilket bekræftes af, at de anførte datoer ikke var i overensstemmelse med de lægelige oplysninger. Selskabet anførte, at forsikringsaftalelovens § 6, stk. 1 og stk. 2 ikke var beskyttelsespræceptive, hvilket fremgik modsætningsvist af § 10, stk.1, og at forbeholdet i aftalegrundlaget af 1/3 2019 derfor var gældende. Subsidiært gjorde selskabet gældende, at klager ved oprettelsen af pensionsordningen afgav urigtige oplysninger, og at klagers undladelse af at give relevante risikooplysninger måtte tilregnes ham som mindst uagtsomt, jf. forsikringsaftalelovens § 6, stk. 1. Mere subsidiært gjorde selskabet gældende, at klagers undladelse af at give relevante risikooplysninger måtte tilregnes ham som groft uagtsomt, jf. forsikringsaftalelovens § 7. Nævnet fandt, at tvisten skulle afgøres efter forsikringsaftalelovens bestemmelser om afgivelse af urigtige oplysninger. Idet klager ikke indsendte "Erklæring om erhvervsevne" til selskabet fandt nævnets flertal, at forholdet skulle vurderes efter forsikringsaftalelovens § 7, idet bestemmelsen angik "forsikringstagerens undladelse af at give oplysning". At klager var bedt om at indsende "Erklæring om erhvervsevne" - hvis han opfyldte visse betingelser - kunne ikke medføre, at forholdet måtte henføres til forsikringsaftalelovens § 6, idet bestemmelsen fandt anvendelse, hvis klager havde "givet urigtig oplysning". Når klager ikke indsendte erklæringen, havde han ikke givet selskabet oplysninger. Flertallet henviste til sagerne 97498 og 98967 samt Østre Landsrets dom BS-37141/2023-OLR afsagt den 16/12 2024. Flertallet fandt, at klager ved oprettelsen af pensionsordningen i marts 2019 undlod at give selskabet relevante risikooplysninger, idet erklæringens punkt "hvis du har nedsat erhvervsevne på grund af sygdom eller ulykke" passede på klagers situation, hvorfor klager skulle indsende erklæringen til selskabet. Flertallet fandt, at klagers undladelse heraf måtte tilregnes ham som groft uagtsomt, idet klager ganske kort tid forinden oprettelsen af pensionsordningen var blevet delvis sygemeldt på grund af svimmelhed, der var svært invaliderende. Selskabet kunne derfor ophæve erhvervsevnetabsforsikringen med tilbagevirkende kraft til tegningstidspunktet den 1/3 2019, jf. forsikringsaftalelovens § 7. Selskab medhold.
Resultat
SELSKAB MEDHOLD
Søgeord
LIVSFORSIKRING, ERHVERVSEVNETAB, URIGTIGE OPLYSNINGER, FORUDBESTÅENDE LIDELSE, OPSIGELSE, INFORMATION
Kilde
Spørgsmål og svar om emnet
Flere sager om samme emne
- Tab af erhvervsevneAfvist / ikke realitetsbehandlet
Stop af erhvervsevnetabsdækning og tilbagebetalingskrav efter fund på nettet
Sagen drejede sig om en mand, der i mange år havde modtaget erstatning for tab af erhvervsevne på grund af en bindevævssygdom, og som arbejdede i fleksjob …
- Tab af erhvervsevneMedhold til selskabet
Stop af erhvervsevnedækning efter vurdering i fleksjob
Sagen handlede om en kvinde, der fik afslag på fortsat dækning for tab af erhvervsevne efter en hjernerystelse.
- Tab af erhvervsevneMedhold til selskabet
Ophør af erhvervsevnedækning ved aftalt udløbsdato fra 1998
Klager havde siden 1998 haft en forsikring ved tab af erhvervsevne med en aftalt udløbsdato i 2026.
- Tab af erhvervsevneMedhold til selskabet
Afslag på erhvervsevnetabsdækning efter cykeluheld med hovedtraume
En mand, der faldt på sin cykel og slog hovedet, søgte senere om udbetaling ved nedsat erhvervsevne på grund af senfølger som udtrætning, koncentrations- …
- Tab af erhvervsevneMedhold til selskabet
Stop af erhvervsevnedækning efter fleksjob efter blodprop i hjertet
Klager, der havde arbejdet i fysisk krævende, ufaglærte job, blev sygemeldt efter en blodprop i hjertet og søgte om fortsat dækning ved tab af erhvervsevne …