Ophævelse af forsikringer efter blodprop og krav om tilbagebetaling
- Selskab
- PFA Pension
- Beløb i tvisten
- 250.000 DKK
- Lovhenvisninger
- forsikringsaftaleloven § 6
- Stikord
- urigtige oplysninger · ophævelse · kritisk sygdom · helbredsoplysninger · tilbagebetaling
Hvad sagen handlede om
Klager tegnede i 2024 en pensionsordning med flere forsikringsdækninger. Da han senere fik en blodprop i hjernen, udbetalte selskabet 250.000 kr. for kritisk sygdom, men da klager også søgte om udbetaling ved tab af erhvervsevne, ophævede selskabet alle forsikringsdækningerne med tilbagevirkende kraft og krævede den udbetalte sum tilbagebetalt, idet man mente, at klager havde afgivet urigtige helbredsoplysninger ved tegningen. Nævnet fandt, at klager uagtsomt havde afgivet urigtige oplysninger, og at selskabet derfor med rette kunne ophæve forsikring ved tab af erhvervsevne og livsforsikring. Men nævnet fandt, at selskabet ikke havde bevist, at man slet ikke ville have tegnet forsikringen for kritisk sygdom, da denne dækning ikke nødvendigvis var betinget af de øvrige forsikringer. Klager fik derfor delvist medhold, og retten til udbetalingen for kritisk sygdom blev opretholdt. Sagen viser, at selskaber skal kunne dokumentere konkret, at netop den pågældende dækning ikke ville være blevet tegnet på grund af urigtige oplysninger, for at kunne ophæve den. Det er ikke nok, at andre dækninger i samme pakke ophæves.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Klager over ophævelse af forsikringer og tilbagebetalingskrav. Klager tegnede pr. 1/6 2024 en pensionsordning med forsikringsdækninger. Den 26/5 2025 ansøgte klager om udbetaling af forsikringssum ved kritisk sygdom, da han havde fået en blodprop i hjernen. Selskabet udbetalte forsikringssummen på 250.000 kr. Den 10/6 2025 ansøgte klager om udbetaling ved tab af erhvervsevne som følge af blodproppen. Selskabet annullerede forsikringsdækningerne - bortset fra helbredssikringen - med tilbagevirkende kraft som følge af urigtige oplysninger afgivet på tegningstidspunktet, jf. forsikringsaftalelovens § 6. Selskabet krævede videre tilbagebetaling af forsikringssummen ved kritisk sygdom på 250.000 kr. Klager anførte, at selskabet ikke havde dokumenteret, at ophævelsen og tilbagebetalingskravet skete på kontraktligt grundlag. Klager anførte, at han i god tro svarede benægtende på spørgsmålene i helbredserklæringen, da han ikke havde nogen diagnose eller igangværende psykolog-/psykiatriforløb, og at han på tidspunktet for afgivelsen af helbredsoplysninger havde en normal arbejdsevne. Selskabet anførte, at forsikringsdækningerne ikke ville være blevet tegnet, hvis oplysningerne havde foreligget på tegningstidspunktet, da risikovurderingen ville have oversteget det niveau, som selskabet i henhold til antagelsesregler accepterede. Selskabet henviste til vurderingen fra Videncenter for Helbred og Forsikring. Selskabet anførte, at forsikringen ved kritisk sygdom forudsatte accept af enten tab af erhvervsevneforsikring eller livsforsikring i henhold til selskabets produktvilkår og interne retningslinjer på LederPension, og at sammenhængen mellem forsikringsdækningerne fremgik af det samlede kontraktgrundlag, herunder rammeaftalen af 1/3 2019 mellem Ledernes Hovedorganisation og PFA Pension. Nævnet fandt, at klager ved oprettelsen af forsikringerne har afgivet urigtige oplysninger, og at dette kan tilregnes klager som uagtsomt. Nævnet fandt, at selskabet ikke ville have tegnet erhvervsevnetabsforsikring eller livsforsikring. Nævnet fandt, at selskabet ikke har godtgjort, at selskabet ikke ville have tegnet forsikringen vedr. kritisk sygdom, hvorfor selskabet ikke kan ophæve denne forsikring. Nævnet lagde vægt på, at klager den 12/4 2024 svarede benægtende på spørgsmål om undersøgelse eller behandling hos læge, og at klager fra november 2023 til februar 2024 havde løbende kontakt til egen læge vedrørende psykiske helbredsforhold. Nævnet har lagde vægt på, at Videncenter for Helbred og Forsikring har vurderet forsikringsrisikoen ved død til D2 og ved invaliditet til afslag. I relation til forsikring vedr. visse kritiske sygdomme havde nævnet ud fra det af selskabet fremlagte uddrag af rammeaftalen ikke grundlag for at statuere, at forsikring ved visse kritiske sygdomme ikke kan udstedes uden, at der tillige udstedes enten erhvervsevnetabsforsikring eller livsforsikring. Nævnet lagde vægt på, at det var normalt, at et pensionsselskab indgik aftaler, hvor det var et krav, at kunden som udgangspunkt skulle have den fulde forsikringspakke, hvis dette var muligt. Det kunne imidlertid ikke heraf udledes, at selskabet ikke kunne udstede f.eks. forsikring vedr. visse kritiske sygdomme til de kunder, der ikke var raske nok til at få den samlede produktpakke, herunder erhvervsevnetabsforsikring og/eller livsforsikring. Nævnet bemærker, at selskabet har oplyst, at klager kunne få dækningen helbredssikring, hvilket underbygger, at der ikke er tale om alt eller ingenting i forhold til forsikringsdækningerne. Klager delvist medhold.
Kilde
Flere sager om samme emne
- LivsforsikringMedhold til selskabet
Klage over store præmiestigninger på livsforsikring gennem årene
Klager havde tegnet en livsforsikring i 2019, hvor præmien blev fastsat under hensyn til en øget helbredsrisiko.
- LivsforsikringMedhold til klager
Krav om invalidesum fra krydslivsforsikring efter fleksjob
Sagen handlede om en klager, der havde fået afslag på udbetaling af en invalidesum på 430.000 kroner fra en krydslivsforsikring.
- LivsforsikringMedhold til selskabet
Uenighed om begunstiget ved udbetaling af dødsfaldssum
Sagen handlede om udbetaling af en dødsfaldssum fra en livsforsikring efter forsikredes død.
- LivsforsikringMedhold til selskabet
Dødsfaldssum udbetalt til pårørende i stedet for tidligere begunstiget bror
Sagen drejede sig om udbetaling af en dødsfaldssum fra en livsforsikring.
- LivsforsikringMedhold til selskabet
Afslag på engangsbeløb efter blodprop i hjernen, kriterier ikke opfyldt
Klager blev indlagt med en blodprop i hjernen og søgte om udbetaling af et engangsbeløb under en forsikring, der dækker visse kritiske sygdomme.