Sundhedsforsikring skulle dække angst og udredning for ADD og autisme
- Selskab
- Tryg Forsikring
- Stikord
- forudbestående lidelse · kronisk sygdom · angst · depression · karenstid · udredning
Hvad sagen handlede om
Klager havde tegnet en sundhedsforsikring og ønskede dækning af udredning for ADD og autisme samt behandling for angst og depression. Selskabet afviste med henvisning til, at forsikringen kun dækker nyopståede sygdomme de første to år, at ADD anses som en kronisk lidelse, og at klager tidligere i 2020 havde søgt læge på grund af angstsymptomer. Klager anførte, at hendes angstsymptomer i 2024 var nyopståede, og at hun ikke havde haft symptomer i mellemtiden. Ankenævnet lagde til grund, at klager var blevet henvist til udredning for ADD og autisme, som begge er kroniske lidelser, og at spørgsmålet om dækning derfor skulle vurderes efter forsikringsbetingelsernes regler om kroniske lidelser. Nævnet fandt, at klager kunne have ret til dækning, hvis det ved udredningen blev bekræftet, at en eventuel kronisk lidelse ikke var opstået, før forsikringen trådte i kraft. Med hensyn til depressionen fandt nævnet, at den enten var en følgesygdom til en kronisk lidelse eller en selvstændig nyopstået sygdom, og i begge tilfælde omfattet af dækningen. Angstlidelsen blev, på det foreliggende grundlag med kun kortvarige symptomer i 2020, anset som nyopstået og dermed dækningsberettiget. Selskabet skulle derfor genoptage sagen. Sagen viser, at grænsen mellem forudbestående og nyopståede lidelser kan være afgørende og kræve yderligere udredning.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Klager over afslag på dækning. Klager tegnede med virkning fra den 1/4 2024 sundhedsforsikring. Klager havde den 7/10 2024, 12/10 2024 og 1/1 2025 anmeldt dækning af udredning for ADD og autisme og behandling for angst/depression, som selskabet havde afvist at dække blandt andet med henvisning til, at forsikringen kun dækker nyopstået sygdom de første 2 år, at ADD er en kronisk lidelse, og at klager i 2020 havde søgt læge pga. angstsymptomer. Klager ønskede bl.a. dækning af sine behandlingsudgifter. Klager anførte over for nævnet, at hun omkring august 2024 oplevede symptomer på angst, som efterfølgende udviklede sig til en depression. Hun gik til lægen den 2/10 2024, som henviste til diagnostisk afklaring af angstsymptomerne og udredning på grund af mistanke om ADHD og autisme. Klageren har anført, at hun i 2020 opsøgte læge med angstsymptomer, at hun ikke modtog behandling for sin angst, og at hun ikke havde angstsymptomer efterfølgende, da symptomerne forsvandt. Selskabet anførte, at der var oplyst om panikangst i journal fra egen læge den 17/9 2020. Selskabet har anført, at det fremgik af journalen fra august måned 2024, at klager tidligere havde været henvist til psykolog, men at klager ikke benyttede sig af henvisningen. Selskabet anførte, at ADHD/ADD-symptomer starter før 7-12 års alderen og dermed ikke er en nyopstået lidelse. Nævnet fandt at måtte lægge til grund, at klager efter forsikringens tegning var blevet henvist af sin læge til udredning hos psykiater på mistanke om ADD og Autisme, der begge er kroniske lidelser. Bedømmelsen af om klager havde ret til dækning, skulle efter nævnets vurdering derfor vurderes i forhold til bestemmelsen kroniske sygdomme/lidelser i pkt. 3.1.1 og 3.1.2.Nævnet fandt, at klager, der ikke var udredt for eventuel kronisk psykiatrisk sygdom, kunne have ret til dækning af udgifter, som hun afholdt til udredning og efterfølgende behandling, men kun under forudsætning af, at det ved udredningen godtgjordes, at eventuel kronisk psykiatrisk sygdom ikke var opstået før, forsikringen trådte i kraft. Der var derfor ikke grundlag for at pålægge selskabet at give forhåndstilsagn om dækning til psykiatrisk udredning eller behandling af psykiatrisk sygdom. Godtgøres det ved udredningen, at eventuel kronisk psykiatrisk sygdom ikke var opstået før, forsikringen trådte i kraft, skulle selskabet genbehandle sagen og dække omkostninger, som klager havde afholdt til udredningen og yde dækning til eventuel behandling i overensstemmelse med forsikringsbetingelserne. Nævnet fandt at måtte lægge til grund, at klager efter forsikringens tegning var diagnosticeret med depression, hvilket der ikke var oplysninger om, at klager tidligere havde lidt af. Nævnet fandt, at depressionen enten var at anse som en følge af eventuel ADD eller autisme eller anden underliggende kronisk psykiatrisk lidelse og derfor var dækket som en følgesygdom til en kronisk lidelse, jf. forsikringsbetingelsernes pkt. 3.1.2, eller hvis depressionen ikke skyldtes en underliggende kronisk psykatrisk lidelse, at der var tale om nyopstået sygdom, der er omfattet af forsikringsdækningen. Hvis udredningen af klager ikke gav grundlag for, at angsten skyldtes en kronisk psykiatrisk lidelse, fandt nævnet, som sagen forelå oplyst, hvor der alene var oplysning om en kortvarig angstproblematik i 2020, at klagers angstlidelse i 2024 var at anse som en dækningsberettigende nyopstået sygdom, som var omfattet af forsikringsdækningen. Selskabet skulle derfor genoptage sagen på dette grundlag og dække klagers angstlidelse og depression i overensstemmelse med forsikringsbetingelserne. Nævnet lagde blandt andet vægt på, at oplysninger, der fremgik af journalnotat fra læge den 2/10 2024 og journalnotat af 20/8 2025 fra psykiater. Klager delvist medhold.
Resultat
DELVIS MEDHOLD
Søgeord
PSYKISK LIDELSE, FORUDBESTÅENDE LIDELSE, SYGDOM, KARENSTID
Kilde
Spørgsmål og svar om emnet
Flere sager om samme emne
- SundhedsforsikringMedhold til selskabet
Afslag på engangsudbetaling efter hjerneblødning uden dokumenterede symptomer
Klager blev i juni 2021 diagnosticeret med en hjerneblødning og søgte om engangsudbetaling fra sin forsikring ved kritisk sygdom.
- SundhedsforsikringMedhold til selskabet
Afslag på udbetaling ved kritisk sygdom efter hudkræftdiagnose
Sagen handlede om afslag på udbetaling af en engangssum ved kritisk sygdom efter diagnosen atypisk fibroxanthom, som klager mente var ondartet kræft og …
- SundhedsforsikringMedhold til selskabet
Ankenævnet for Forsikring sag 104971 – Kritisk sygdom
Sagen handlede om en mand, der blev indlagt med en blodprop i hjernen og efterfølgende søgte om udbetaling fra sin forsikring ved kritisk sygdom.
- SundhedsforsikringMedhold til selskabet
Afslag på yderligere behandling af socialfobi under sundhedsforsikring
Sagen handlede om afslag på yderligere behandling for socialfobi under en sundhedsforsikring.
- SundhedsforsikringMedhold til selskabet
Afslag på dækning af tandskade som følge af kronisk psoriasisgigt
Sagen handlede om en kunde, der fik afslag på dækning af en tandskade, som hun mente var opstået som følge af medicin mod psoriasisgigt.