Stop af erhvervsevnetabsdækning efter overgang til generel erhvervsevnevurdering
- Selskab
- PFA Pension
- Stikord
- erhvervsevnetab · præmiefritagelse · fleksjob · dækningstilsagn · bevis
Hvad sagen handlede om
Klageren, der havde været involveret i en trafikulykke, fik i en periode udbetalt erhvervsevnetabsdækning og præmiefritagelse fra sin pensionsordning. Selskabet stoppede dækningen fra en bestemt dato, da man overgik til at vurdere klagerens generelle erhvervsevne i stedet for hans evne til at udføre sit hidtidige arbejde. Klageren mente, at han fortsat var berettiget til dækning, blandt andet fordi han mente at have fået tilsagn om, at forsikringen ville dække, så længe sagen kørte. Ankenævnet fandt, at selskabet havde ret til at overgå til en vurdering af den generelle erhvervsevne, da klagerens tilstand var stabiliseret. Nævnet vurderede desuden, at klageren ikke havde dokumenteret et erhvervsevnetab på mindst halvdelen i den relevante periode, og at de lægelige og kommunale oplysninger ikke pegede på, at han ikke kunne arbejde mindst halv tid med de rette skånehensyn. Nævnet fandt heller ikke, at selskabet havde givet et bindende tilsagn om forlænget dækning. Sagen viser, at pensionsselskaber har ret til at overgå fra en konkret til en generel erhvervsevnevurdering, når tilstanden er stabiliseret, og at mundtlige eller skriftlige beskeder fra selskabet skal være meget klare, før de kan opfattes som et bindende dækningstilsagn.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Klager over fortsat dækning ved tab af erhvervsevne samt præmiefritagelse. Klager, som var født i 1980erne, blev sygemeldt 3/12 2020 efter påkørsel 2/12 2020. Den 26/4 2021 startede han med at arbejde 15 timer om ugen. Han fik hjælpemidler blandt andet i form af arbejdsbil med automatgear og havde skånehensyn for tunge løft og gang på trapper. Han trappede op til 18 timer om ugen i løbet af 2021. Han forsøgte i et par uger med 20 timer om ugen, men måtte trappe ned igen. Fra den 15/2 2022 til den 12/5 2022 var han i kommunal virksomhedspraktik i sin hidtidige funktion hos sin tidligere arbejdsgiver med en ugentligt arbejdstid på 18 timer. Han havde skånehensyn for ribben og ben. Han blev tilkendt permanent fleksjob pr. 25/10 2022 med en ugentlig arbejdstid på 18 timer. Selskabet havde ydet præmiefritagelse og dækning for tab af erhvervsevne på midlertidigt grundlag fra den 1/4 2021 til den 28/2 2022. Klager anførte, at han havde ret til fortsat dækning fra den 1/3 2022 og frem. Han anførte, at hans fysiske og psykiske gener efter ulykken medførte, at han ikke kunne varetage et almindeligt fuldtidsjob af nogen art. Han anførte også, at selskabet havde givet ham dækningstilsagn om at 'forsikringen dækker så længe sagen kører'. Selskabet afviste at yde dækning fra den 1/3 2022, da selskabet overgik til en vurdering af klagers generelle erhvervsevne, og da klager ikke havde dokumenteret, at hans generelle erhvervsevne var nedsat med mindst halvdelen mellem den 1/3 2022 og den 31/1 2023, hvor forsikringen ophørte. Selskabet afviste at have givet dækningstilsagn om forsikringsdækning udover den 31/1 2023. Nævnet fandt, at der ikke var grundlag for at kritisere, at selskabet pr. 1/2 2023 lod klagers pensionsordning overgå til en indbetalingsfri ordning, som varslet i brev af 23/1 2023 og besked af 23/1 2023, hvorefter forsikringsdækning ved tab af erhvervsevne ophørte. Nævnet fandt også, at klager ikke havde dokumenteret, at selskabet havde givet dækningstilsagn om, at forsikringsdækning skulle opretholdes ud over den 31/1 2023. Nævnet lagde blandt andet vægt på, at selskabet i brev af 23/1 2023 oplyste klager om, at hans forsikring ved tab af erhvervsevne stoppede den 1/2 2023, og at klager skulle henvende sig til selskabet inden den 13/2 2023, hvis han ønskede at beholde sin forsikring. Nævnet fandt ikke, at selskabet ved besked af 26/1 2023 havde givet dækningstilsagn, om at erhvervsevnetabsdækningen var gældende udover den 31/1 2023. Nævnet fandt, at selskabet fra den 1/3 2022 havde været berettiget til at foretage en vurdering af klagers generelle erhvervsevne, da hans tilstand på dette tidspunkt havde stabiliseret sig i en sådan grad, at der kunne foretages en vurdering af, om han havde et længerevarende erhvervsevnetab. Nævnet fandt, at klager ikke havde bevist, at hans generelle erhvervsevne var nedsat med mindst halvdelen fra den 1/3 2022 og til den 31/1 2023, hvor forsikringen ophørte. Nævnet lagde blandt andet lvægt på sagens lægelige og kommunale oplysninger, hvor der ikke blev beskrevet helbredsmæssige gener, som var uforenelige med varetagelsen af et relevant erhverv på mindst halv tid, hvis der blev taget behørigt hensyn til klagers skånebehov. Selskab medhold.
Resultat
SELSKAB MEDHOLD
Søgeord
ERHVERVSEVNETAB, FLEXJOB, DÆKNINGSTILSAGN, PSYKISK LIDELSE, FRIPOLICE, RÅDGIVNING, BEVIS, ARBEJDSPRØVNING, FORTSÆTTELSESFORSIKRING
Kilde
Spørgsmål og svar om emnet
- Hvad er præmiefritagelse i en pensionsforsikring, og hvornår kan jeg få det?
- Kan jeg få renter, hvis pensionsselskabet forsinker overførsel af min pension?
- Kan pensionsselskabet kræve arbejdsprøvning, før de udbetaler erhvervsevnetab ved seniorpension?
- Kan pensionsselskabet afvise erhvervsevnetab, når jeg er i fleksjob og lægerne er uenige om arbejdsprøvningen?
Flere sager om samme emne
- PensionMedhold til selskabet
Stop af erhvervsevnetabsydelse efter arbejdsulykke med hjernerystelse
Sagen handlede om en kvinde, der efter en arbejdsulykke med hjernerystelse og blødning søgte om udbetaling af erhvervsevnetabsydelse fra sin …
- PensionMedhold til selskabet
Annulleret konvertering af pensionsordning ved invalidepension
Sagen handlede om en kvinde, hvis pensionsordning blev konverteret til en ny ordning, mens hun havde en verserende ansøgning om invalidepension.
Lægernes Pension
- PensionMedhold til selskabet
Afslag på invalidesum efter nedsat erhvervsevne ved virksomhedslukning
Sagen handlede om en mand, der i mange år havde haft fysisk belastende arbejde, og som var omfattet af en gruppelivsforsikring med ret til invalidesum …
- PensionMedhold til selskabet
Afslag på engangssum fra pension ved tilkendt førtidspension
Sagen handlede om en kunde, der fik afslag på udbetaling af en engangssum fra sin arbejdsmarkedspension i forbindelse med tilkendelse af førtidspension.
- PensionMedhold til selskabet
Klage over rådgivning ved udbetaling af livrente som engangsbeløb
En kvinde klagede over selskabets rådgivning i forbindelse med, at hun fik udbetalt sin livsvarige livrente, der havde en værdi på omkring 20.000 kroner …