Stop af erhvervsevnedækning efter senfølger af covid-19 og fleksjob
- Selskab
- PFA Pension
- Stikord
- erhvervsevnetab · fleksjob · covid-19 · præmiefritagelse · kognitive symptomer
Hvad sagen handlede om
Sagen drejede sig om en klage over afslag på fortsat dækning ved tab af erhvervsevne i forbindelse med en individuel pensionsordning. Klager blev sygemeldt på grund af senfølger efter Covid-19 og havde i en periode delvis sygemelding, inden hun blev fuldt sygemeldt og senere mistede sit job. Hun kom efterfølgende i virksomhedspraktik og blev til sidst tilkendt et fleksjob på 6 timer ugentligt. Selskabet havde ydet præmiefritagelse i en periode, men vurderede efterfølgende, at hendes generelle erhvervsevne ikke var nedsat nok til fortsat dækning. Ankenævnet fandt, at klager havde dokumenteret en lang række alvorlige symptomer, herunder kronisk hovedpine, kognitive vanskeligheder og udtalt træthed, understøttet af lægelige attester, og at hendes erhvervsevne reelt var nedsat med mindst halvdelen fra det tidspunkt, selskabet overgik til vurdering af generel erhvervsevne. Selskabet skulle derfor genoptage sagen og vurdere, om også den økonomiske erhvervsevne var tilstrækkeligt nedsat til dækning. Sagen viser, at langvarige og dokumenterede senfølger efter sygdom kan give ret til fortsat dækning, selvom personen tidligere har formået en vis arbejdsindsats, og at grundig lægelig dokumentation spiller en central rolle i den slags vurderinger.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Klager over afslag på fortsat dækning ved tab af erhvervsevne. Klager blev sygemeldt i juni 2022 på grund af senfølger efter et sygeforløb med Covid-19 i januar 2022. Efter det primære sygeforløb på ca. en uge genoptog hun sit arbejde på normal tid (32,5 timer pr. uge). Hun blev fuldt sygemeldt fra 10/6 2022 til 27/6 2022, hvorefter hun var delvist sygemeldt frem til marts 2023, hvor hun blev fuldt sygemeldt. Klager blev opsagt med lønophør pr. 30/9 2023. Hun var i virksomhedspraktik fra december 2023 til april 2024, hvor arbejdsevnen blev vurderet til 6 timer om ugen. Klager blev tilkendt udviklingsfleksjob den 19/6 2024 og fik efterfølgende fleksjob hos praktikstedet 6 timer ugentligt. Selskabet betalte midlertidige ydelser og ydede præmiefritagelse fra 1/10 2022 til 1/9 2023, hvor selskabet overgik til en vurdering af klagers generelle erhvervsevne, som selskabet vurderede ikke var nedsat i dækningsberettiget grad. Klager ønskede fortsat dækning. Klagers forsikringen gav ret til løbende udbetaling af ydelser og præmiesikring, hvis klagers evne til at udføre arbejde ud fra en helbredsmæssig vurdering var nedsat med 50 procent, og klagers indtjening var nedsat med 10 procent. Nævnet fandt, at selskabet var berettiget til at overgå til en vurdering af klagers generelle erhvervsevne pr. 1/9 2023. Nævnet fandt, at klager havde bevist, at hendes generelle erhvervsevne var nedsat med halvdelen fra den 1/9 2023. Selskabet skulle derfor genoptage sagsbehandlingen og tage stilling til, om klagers indtjening (den økonomiske erhvervsevne) var nedsat i dækningsberettiget omfang. Hvis dette var tilfældet, skulle selskabet yde dækning i overensstemmelse med aftalegrundlaget. Nævnet lagde bl.a. vægt på, at det fremgik af lægeattest af 16/4 2024, at klager havde konstant svær hovedpine, søvnproblemer, koncentrations- og hukommelsesbesvær, træthed, svimmelhed, lys- og lydoverfølsomhed, tinnitus, mundtørhed, nedsat lugtesans, talevanskeligheder og muskelømhed i arme og ben. Det fremgik også, at klager havde været i behandling med adskillige præparater, som alle havde været uden effekt. Det fremgik af attest af 8/8 2023 fra Infektionssygdomme Klinik, at på baggrund af erfaring vedr. kroniske og vedvarende betydende senfølger efter Covid, måtte det forventes, at klagers erhvervsevne var meget begrænset. Nævnet lagde vægt på, at klager var henvist til tværfagligt smertecenter grundet en kronisk hovedpine på baggrund af en Covid infektion. Nævnet lagde vægt på, at klager havde omfattende skånehensyn, og at klager havde været indgående arbejdsprøvet med de rette skånehensyn. Det forhold - at klager i perioden fra februar 2022 til juni 2022 havde formået at have en arbejdstid på op mod 32,5 timer, og at der havde været overvejelser om medicinoverforbrugshovedpine - kunne ikke føre til andet resultat. Nævnet bemærkede, at klager havde været i løbende kontakt med egen læge grundet hovedpine og træthed, og at det fremgik af mulighedserklæring af 26/1 2023, at klager i perioden omlagde arbejdsopgaver, samt at tidligere arbejdsleder havde oplyst, at klager benyttede egen opsparet flekssaldo/timebank og ferie på fravær i denne periode. Klager medhold.
Resultat
KLAGER MEDHOLD
Søgeord
ERHVERVSEVNETAB, FLEXJOB, KOGNITIVE SYMPTOMER, VARIG, COVID-19
Kilde
Spørgsmål og svar om emnet
- Hvad er præmiefritagelse i en pensionsforsikring, og hvornår kan jeg få det?
- Kan jeg få renter, hvis pensionsselskabet forsinker overførsel af min pension?
- Kan pensionsselskabet kræve arbejdsprøvning, før de udbetaler erhvervsevnetab ved seniorpension?
- Kan pensionsselskabet afvise erhvervsevnetab, når jeg er i fleksjob og lægerne er uenige om arbejdsprøvningen?
Flere sager om samme emne
- PensionMedhold til selskabet
Stop af erhvervsevnetabsydelse efter arbejdsulykke med hjernerystelse
Sagen handlede om en kvinde, der efter en arbejdsulykke med hjernerystelse og blødning søgte om udbetaling af erhvervsevnetabsydelse fra sin …
- PensionMedhold til selskabet
Annulleret konvertering af pensionsordning ved invalidepension
Sagen handlede om en kvinde, hvis pensionsordning blev konverteret til en ny ordning, mens hun havde en verserende ansøgning om invalidepension.
Lægernes Pension
- PensionMedhold til selskabet
Afslag på invalidesum efter nedsat erhvervsevne ved virksomhedslukning
Sagen handlede om en mand, der i mange år havde haft fysisk belastende arbejde, og som var omfattet af en gruppelivsforsikring med ret til invalidesum …
- PensionMedhold til selskabet
Afslag på engangssum fra pension ved tilkendt førtidspension
Sagen handlede om en kunde, der fik afslag på udbetaling af en engangssum fra sin arbejdsmarkedspension i forbindelse med tilkendelse af førtidspension.
- PensionMedhold til selskabet
Klage over rådgivning ved udbetaling af livrente som engangsbeløb
En kvinde klagede over selskabets rådgivning i forbindelse med, at hun fik udbetalt sin livsvarige livrente, der havde en værdi på omkring 20.000 kroner …