Stop af erstatning ved erhvervsevnetab trods kognitive symptomer
- Selskab
- PFA Pension
- Stikord
- erhvervsevnetab · fleksjob · engangsbeløb · kognitive gener · varighed
Hvad sagen handlede om
Sagen handlede om en kvinde, der efter langvarig sygemelding med kognitiv træthed og motoriske symptomer fik afslag på fortsat udbetaling fra sin erhvervsevneforsikring. Selskabet havde tidligere udbetalt midlertidige ydelser og præmiefritagelse, men stoppede udbetalingerne, da man vurderede, at hendes generelle erhvervsevne ikke længere var nedsat med mindst halvdelen. Forsikringen krævede netop en nedsættelse på mindst 50 procent for løbende dækning, og en yderligere nedsættelse til en tredjedel eller derunder for engangsudbetaling. Ankenævnet fandt, at selskabet var berettiget til at overgå til en vurdering af det længerevarende erhvervsevnetab, og lagde vægt på klagerens høje uddannelsesniveau, som betød, at hun ikke kunne sammenlignes med personer uden nævneværdige uddannelsesmæssige kompetencer. Nævnet fandt ikke, at hendes helbredsmæssige gener var uforenelige med et relevant arbejde på halv tid, hvis der blev taget skånehensyn. Der blev også lagt vægt på, at der ikke forelå en endelig diagnose trods grundig udredning, og at en kognitiv test gav et påfaldende resultat, hvilket rejste tvivl om troværdigheden af de subjektive symptomer. Sagen viser, at det er kunden, der skal bevise en varig og tilstrækkelig nedsættelse af erhvervsevnen, og at uddannelsesbaggrund indgår i vurderingen af, hvilke jobtyper der er relevante at sammenligne med.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Klager over afslag på dækning af løbende ydelser og præmiefritagelse ved erhvervsevnetab og afslag på udbetaling af engangsbeløb. Klager, som var født i 1980'erne og havde en lang videregående uddannelse, blev sygemeldt den 18/3 2021 som følge af kognitiv og motorisk træthed. Klager havde ved MR-scanning fået konstateret ca. 20 hyperintense forandringer (hvide pletter) i hjernen. Klager ansøgte den 21/9 2021 om udbetaling for tab af erhvervsevne. Fra 18/3 2021 til 20/5 2021 var hun delvist sygemeldt med en ugentlig arbejdstid på 18 timer. Hun var herefter fuldtidssygemeldt frem til den 2/8 2021, hvor hun genoptog arbejdet med 8 timer ugentligt. Klager blev arbejdsprøvet på sin hidtidige arbejdsplads og blev tilkendt fleksjob pr. 15/9 2022 med en ugentlig arbejdstid på 6 timer fordelt på 3 dage. Arbejdstiden blev nedsat til 4 timer ugentligt pr. 1/9 2023. Klager søgte efterfølgende om førtidspension. Selskabet havde ydet midlertidige ydelser og præmiefritagelse fra 1/7 2021 til 31/3 2025, hvor selskabet havde stoppet ydelserne med henvisning til, at klagers generelle erhvervsevne ikke var nedsat med halvdelen. Klager ønskede fortsat dækning ved tab af erhvervsevne samt udbetaling af engangsbeløb ved erhvervsevnetab med renter fra den 20/11 2022. Klager ønskede også dækning af advokatomkostninger. Forsikringen gav ret til løbende udbetaling af erhvervsevneforsikring og indbetalingssikring, hvis klagers evne til at udføre arbejde ud fra en helbredsmæssig vurdering, var nedsat med mindst 50 procent, og klagers indtjening var nedsat med mindst 10 procent. Forsikringen gav også ret til en engangsudbetaling ved varigt nedsat erhvervsevne til en tredjedel eller derunder. Nævnet fandt, at selskabet pr. 1/4 2025 havde været berettiget til at overgå til en vurdering af, om klager havde et længerevarende erhvervsevnetab. Nævnet bemærkede med henvisning til bl.a. sagerne 101951, 93795, 93914, 94278 og 94715, at klager med sin uddannelses- og erhvervsmæssige baggrund ikke skulle sammenlignes med personer, der udførte arbejde uden brug af nævneværdige uddannelsesmæssige kompetencer og uden nævneværdigt ansvar for egen arbejdsplanlægning. Nævnet fandt, at klager ikke havde bevist, at hendes generelle helbredsmæssige erhvervsevne efter den 31/3 2025 var varigt nedsat med mindst 50 procent. Nævnet kunne derfor ikke kritisere, at selskabet havde afvist at yde løbende udbetaling af erhvervsevneforsikring og indbetalingssikring efter den 31/3 2025 og havde afvist at betale engangsudbetaling ved nedsat erhvervsevne. Nævnet lagde bl.a. vægt på, at der ikke var beskrevet helbredsmæssige gener, som efter nævnets vurdering var uforenelige med varetagelsen af et relevant job på halv tid, hvis der i jobfunktionen toges behørigt hensyn til klagers skånehensyn. Nævnet bemærkede, at klager led af træthed og lette kognitive vanskeligheder samt nedsat kraft i benene, og at klagers helbredstilstand og arbejdsformåen i høj grad sås at være baseret på klagers egne subjektive angivelser. Nævnet bemærkede, at resultatet af kooperationstesten "TOMM" var påfaldende ved neuropsykologisk undersøgelse den 16/4 2024. Nævnet lagde også vægt på, at der efter grundig neurologisk udredning ikke var stillet en diagnose. Efter sagens udfald og omstændighederne i øvrigt fandt nævnet, at der ikke var grundlag for at pålægge selskabet at dække klagers advokatomkostninger. Selskab medhold.
Resultat
SELSKAB MEDHOLD
Søgeord
ERHVERVSEVNETAB, FLEXJOB, KOGNITIVE SYMPTOMER, VARIG, ENGANGSBELØB
Kilde
Spørgsmål og svar om emnet
Flere sager om samme emne
- Tab af erhvervsevneAfvist / ikke realitetsbehandlet
Stop af erhvervsevnetabsdækning og tilbagebetalingskrav efter fund på nettet
Sagen drejede sig om en mand, der i mange år havde modtaget erstatning for tab af erhvervsevne på grund af en bindevævssygdom, og som arbejdede i fleksjob …
- Tab af erhvervsevneMedhold til selskabet
Stop af erhvervsevnedækning efter vurdering i fleksjob
Sagen handlede om en kvinde, der fik afslag på fortsat dækning for tab af erhvervsevne efter en hjernerystelse.
- Tab af erhvervsevneMedhold til selskabet
Ophør af erhvervsevnedækning ved aftalt udløbsdato fra 1998
Klager havde siden 1998 haft en forsikring ved tab af erhvervsevne med en aftalt udløbsdato i 2026.
- Tab af erhvervsevneMedhold til selskabet
Afslag på erhvervsevnetabsdækning efter cykeluheld med hovedtraume
En mand, der faldt på sin cykel og slog hovedet, søgte senere om udbetaling ved nedsat erhvervsevne på grund af senfølger som udtrætning, koncentrations- …
- Tab af erhvervsevneMedhold til selskabet
Stop af erhvervsevnedækning efter fleksjob efter blodprop i hjertet
Klager, der havde arbejdet i fysisk krævende, ufaglærte job, blev sygemeldt efter en blodprop i hjertet og søgte om fortsat dækning ved tab af erhvervsevne …