Afslag på dækning af kloakskade efter opsigelse for manglende betaling
- Selskab
- Storstrøms Forsikring
- Lovhenvisninger
- forsikringsaftaleloven § 12, forsikringsaftaleloven § 17
- Stikord
- kloakskade · stikledning · opsigelse · præmiebetaling · bevisbyrde
Hvad sagen handlede om
Klager havde en husforsikring med stikledningsdækning, som selskabet opsagde på grund af manglende betaling af præmien. Ændringen betød, at forsikringen efterfølgende kun omfattede brand. Klager anmeldte senere en kloakskade og mente, at skaden var sket, mens stikledningsdækningen stadig var gældende. Selskabet afviste dækning, da det ikke var bevist, at skaden var sket i forsikringstiden, og fordi TV-inspektionen først blev udført efter, at dækningen var bortfaldet. Ankenævnet fandt, at selskabets opsigelse var korrekt gennemført efter reglerne om manglende præmiebetaling, og at rykkerbrevet var kommet frem til klagers e-Boks med aftalemæssig virkning. Nævnet fandt desuden, at klager ikke havde bevist, at kloakskaden var indtruffet, mens forsikringen med stikledningsdækning stadig var i kraft. Selskabet fik derfor medhold. Sagen illustrerer, at manglende betaling af præmie kan medføre opsigelse af en forsikring, hvis reglerne herom er fulgt, og at det er forsikringstageren, der skal bevise, hvornår en skade er sket, når det har betydning for, om skaden er dækket.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Klager over selskabets afvisning af dækning af skade på stikledning. Selskabet opsagde i rykkerbrev af 2/11 2022 klagers husforsikring med stikledningsdækning på grund af manglende betaling og ændrede dækningen til ren brandforsikring. Selskabet anførte for nævnet, at ændringen skete pr. 26/10 2022. I e-mail af 14/6 2023 til klager havde selskabet oplyst, at ændringen skete pr. 1/1 2023. Klager anmeldte den 30/4 2023, at der den 2/4 2022 var sket kloakskade. Selskabet afviste dækning med henvisning til, at klager ikke havde bevist, at der var sket dækningsberettigende kloakskade i forsikringstiden. Klager anførte, at kloakken var faldet sammen, at klager ikke kendte den præcise dato for, hvornår skaden var sket, og at når en kloak falder sammen, sker det over længere tid, at kloakken, fra 'første skred', godt kan fungere, selvom skaden er indtrådt, og at det ofte først er, når rørene er faldet helt sammen, og afledning af vandet blokeres, at skaden konstateres, at hun opdagede, at der var noget galt med kloakken, da hun tog sit nyrenoverede badeværelse i brug efter en lang renoveringsperiode, at selskabet ikke havde besigtiget kloakken eller foretaget en faglig vurdering af skaden, at selskabet uden varsel havde opsagt hendes dækning fra 2022 til 2023, og at hun ikke havde modtaget et varslingsbrev. Selskabet anførte, at klager ikke havde dokumenteret en konstateret utæthed på kloakledning i 2022, der havde medført væsentligt funktionssvigt, der ved en TV-inspektion var klassificeret som fejlklasse 3 eller 4, at der ikke havde været alvorlig skade til stede inden den 26/10 2022, og at klager først havde fået udført en TV-inspektion i maj 2023, hvor der ikke længere var stikledningsdækning. Nævnet bemærkede, at husforsikringen var tilmeldt Betalingsservice med månedlige betalinger. Betalingsdatoen for præmien var den 19/10 2022, og da præmien ikke blev betalt, sendte selskabet et rykkerbrev, som var dateret den 2/11 2022. Nævnet fandt, at selskabet med rykkerbrevet havde opsagt klagers husforsikring i overensstemmelse med den procedure, som var foreskrevet i forsikringsaftalelovens § § 12-17, idet brevet var sendt 14 dage efter udløbet af betalingsfristen den 19/10 2022 og opfyldte formkravene. Nævnet fandt, at selskabet havde dokumenteret, at rykkerbrevet var kommet frem til klagers e-Boks og derfor havde aftalemæssig retsvirkning efter sit indhold. Nævnet kunne herefter ikke kritisere, at selskabet havde anset klagers husforsikring for ophørt den 26/10 2022 som følge af manglende præmiebetaling. Nævnet fandt, at klager ikke havde bevist, at der var tale om en dækningsberettigende kloakskade, som var sket i forsikringstiden, dvs. inden selskabet opsagde klagers stikledningsdækning. Nævnet kunne derfor ikke kritisere selskabets afgørelse.Selskab medhold.
Resultat
SELSKAB MEDHOLD
Søgeord
HUSEJERFORSIKRING, PRÆMIE, FORSIKRINGSTIDEN, OPSIGELSE, STIKLEDNING, KLOAK
Kilde
Spørgsmål og svar om emnet
- Kan forsikringen afvise stormskade på huset, hvis skaden skyldes fejlkonstruktion?
- Hvad betyder "pludselig skade" i husforsikringen, og hvornår afvises en skade som ikke pludselig?
- Dækker husforsikringen skader forårsaget af rotter i huset?
- Hvad dækker husforsikringen ved skjult rørskade, og hvornår skal jeg selv betale?
- Dækker husforsikringen vandskade efter rørbrud og vandindtrængning?
Flere sager om samme emne
- HusforsikringMedhold til selskabet
Afslag på dækning af yderligere fejlmonterede klinker i huset
Sagen omhandlede afslag på dækning af fejlmonterede klinker i et hus opført i 2015.
Gable Insurance (under konkurs)v/Husejernes Forsikring (under konkurs)
- HusforsikringMedhold til selskabet
Afslag på dækning af tømrerregning efter flere års forsinket fakturering
Sagen handlede om en klager, der i 2020 anmeldte en råd- og svampeskade til sit forsikringsselskab.
Vestjylland
- HusforsikringMedhold til selskabet
Afslag på dækning af skade på stikledning efter fejlklassificering
Sagen handlede om en klager, der havde fået afslag på dækning af en skade på en stikledning.
- HusforsikringMedhold til selskabet
Afvisning af dækning for tilstoppet kloakrør uden påvist utæthed
Sagen handlede om afvisning af dækning for tilstoppede og deformerede kloakrør af typen KEY-rør, som blev anvendt frem til omkring 1970'erne og er lavet af …
- HusforsikringAfvist / ikke realitetsbehandlet
Tvist om manglende isolering af ydervægge afvist fra nævnsbehandling
Sagen angik en klage over afvisning af dækning for manglende efterisolering af ydervægge i en bygning, der oprindeligt var opført i 1927 som lager og …