Ophævet uføredækning efter manglende oplysninger ved pensionsoverførsel
- Selskab
- AkademikerPension
- Beløb i tvisten
- 23.973 DKK
- Lovhenvisninger
- forsikringsaftaleloven § 6, forsikringsaftaleloven § 7
- Stikord
- erhvervsevnetab · urigtige oplysninger · grov uagtsomhed · rådgivning · pensionsoverførsel · helbredsoplysninger
Hvad sagen handlede om
Sagen handlede om en kvinde, hvis pensionsopsparing blev overført til et nyt pensionsselskab. Efter overførslen søgte hun om erstatning ved tab af erhvervsevne, men selskabet ophævede forsikringen med tilbagevirkende kraft, fordi hun ved oprettelsen ikke havde givet oplysninger om sygdomsforløb og sygedage, selvom hun havde modtaget et velkomstbrev, der bad hende kontakte selskabet ved netop den slags helbredsforhold. Nævnet vurderede, at der ikke var tale om urigtige oplysninger, men om en undladelse af at oplyse relevante forhold, og at denne undladelse kunne tilregnes klager som groft uagtsom. Selskabet kunne derfor lovligt ophæve forsikringen med tilbagevirkende kraft. Samtidig fandt nævnet, at selskabet havde givet så mangelfuld rådgivning om konsekvenserne af pensionsoverførslen, at selskabet var erstatningsansvarligt for det tab, klager led ved, at hendes tidligere invalidepensionsdækning bortfaldt. Klager fik derfor delvis medhold og erstatning svarende til den tabte årlige udbetaling fra den tidligere ordning. Sagen viser, at det er vigtigt at reagere på henvendelser om helbredsoplysninger ved pensionsoverførsler, og at modtagende selskaber har en selvstændig rådgivningsforpligtelse, som kan udløse erstatningsansvar, hvis den ikke opfyldes tilstrækkeligt.
Resuméet stammer fra Ankenævnet for Forsikrings offentliggjorte afgørelse. Forklaringen nedenfor er skrevet med hjælp fra kunstig intelligens og kontrolleret for anonymisering.
Nævnets resumé
Resumé
Klager over afvisning af at være omfattet af erhvervsevnetabsdækning. Klager ønskede at være omfattet af dækning af erhvervsevnetabsdækning. Subsidiært ønskede klager at opnå kompensation for, at selskabet i kraft af den lange sagsbehandlingstid ved oprettelsen af ordningen og ansøgningen havde afholdt hende fra at søge dækning ved andre selskaber. Den 1/7 2022 blev pensionsopsparingen fra klagers tidligere pensionsselskab overført til det indklagede selskab. Klager modtog den 19/8 2022 et velkomstbrev fra det indklagede selskab, hvor det fremgik, at klager skulle ringe til selskabet, hvis "du på grund af sygdom: Har arbejdet på nedsat tid eller fortsat gør det, ikke er fuld arbejdsdygtig, har haft mere end 20 sygedage indenfor de sidste 12 måneder eller hvis du har modtaget offentlige ydelser. Her gælder der særlige regler for din pension og dine forsikringer". Klager kontaktede ikke selskabet. I april 2023 søgte klager om ydelser ved tab af erhvervsevne. Selskabet annullerede klagers forsikring ved tab af erhvervsevne med tilbagevirkende kraft jf. forsikringsaftalelovens § 6, fordi klager afgav urigtige helbredsoplysninger ved oprettelsen af pensionsordningen. Nævnet fandt, at forholdet skulle vurderes efter forsikringsaftalelovens § 7, idet bestemmelsen angik "forsikringstagerens undladelse af at give oplysning". Nævnet lagde vægt på, at klager ikke ringede til selskabet efter modtagelsen af velkomstbrevet af 19/8 2022. En sådan fremgangsmåde kunne efter nævnets vurdering ikke medføre, at forholdet kunne henføres til forsikringsaftalelovens § 6, idet bestemmelsen fandt anvendelse, hvis klager havde "givet urigtig oplysning". Nævnet henviste til sag 98967. Nævnet fandt, at klager i forbindelse med oprettelsen af pensionsordningen undlod at give selskabet relevante risikooplysninger, og at det måtte stå klart for klager, at hun var omfattet af den persongruppe, som ifølge selskabets brev af 19/8 2022 skulle give oplysninger om sit helbred. Klagers undladelse af at give disse oplysninger kunne tilregnes hende som groft uagtsomt. Selskabet kunne derfor ophæve erhvervsevnetabsforsikringen med tilbagevirkende kraft til tegningstidspunktet den 1/4 2022 jf. forsikringsaftalelovens § 7. Nævnet lagde vægt på oplysningerne om klagers langvarige sygeperioder i 2021 og 2022, og at klager modtog sygedagpenge frem til ansættelsen den 1/4 2022. Nævnet fandt, at selskabet ydede en så mangelfuld information om konsekvenserne af pensionsoverførslen, at selskabet var erstatningsansvarlig for, at klagers forsikringsdækninger - herunder forsikringen ved tab af erhvervsevne (invalidepension) - bortfaldt ved overførslen af pensionsopsparingen fra klagers tidligere pensionsselskab. Selskabet skulle derfor på erstatningsretligt grundlag dække klagers tab som følge heraf. Nævnet lagde bl.a. vægt på, at rådgivningsforpligtelsen ved pensionsoverførslen påhvilede det modtagende selskab, og at selskabet ikke fremlagde dokumentation for, hvilken rådgivning klager modtog inden overførslen. Nævnet lagde vægt på, at klagers tidligere pensionsselskab ved mail af 11/3 2024 oplyste, at klager havde en invalidepensions dækning på 23.973 kr. årlig udbetaling pr. 1/2 2022, hvorfor klager havde lidt et tab ved at overføre sin pensionsordning, idet invalidedækningen i klagers tidligere pensionsselskab dermed var ophørt. Klager delvis medhold.
Resultat
DELVIS MEDHOLD
Søgeord
ERHVERVSEVNETAB, URIGTIGE OPLYSNINGER, SYGDOM, SAGSBEHANDLING, RÅDGIVNING, OVERFØRSEL, HELBREDSERKLÆRING, DEPOT, ARBEJDSMARKEDSPENSION
Kilde
Spørgsmål og svar om emnet
Flere sager om samme emne
- Tab af erhvervsevneAfvist / ikke realitetsbehandlet
Stop af erhvervsevnetabsdækning og tilbagebetalingskrav efter fund på nettet
Sagen drejede sig om en mand, der i mange år havde modtaget erstatning for tab af erhvervsevne på grund af en bindevævssygdom, og som arbejdede i fleksjob …
- Tab af erhvervsevneMedhold til selskabet
Stop af erhvervsevnedækning efter vurdering i fleksjob
Sagen handlede om en kvinde, der fik afslag på fortsat dækning for tab af erhvervsevne efter en hjernerystelse.
- Tab af erhvervsevneMedhold til selskabet
Ophør af erhvervsevnedækning ved aftalt udløbsdato fra 1998
Klager havde siden 1998 haft en forsikring ved tab af erhvervsevne med en aftalt udløbsdato i 2026.
- Tab af erhvervsevneMedhold til selskabet
Afslag på erhvervsevnetabsdækning efter cykeluheld med hovedtraume
En mand, der faldt på sin cykel og slog hovedet, søgte senere om udbetaling ved nedsat erhvervsevne på grund af senfølger som udtrætning, koncentrations- …
- Tab af erhvervsevneMedhold til selskabet
Stop af erhvervsevnedækning efter fleksjob efter blodprop i hjertet
Klager, der havde arbejdet i fysisk krævende, ufaglærte job, blev sygemeldt efter en blodprop i hjertet og søgte om fortsat dækning ved tab af erhvervsevne …